Använd tygkasse, inte plast och rädda liv!

Återanvänder idag ett äldre inlägg. Har badat, solat tills molnen kom och nu är det natt-natt. Vaken natt på jobbet väntar.

Bra skäl att övergå till tygkasse istället för plast, siffrorna är  från Naturvårdsverket.

Det tar ca 400 år för naturen att bryta ner en traditionell plastpåse. Det tar 10 – 40 dagar för naturen att bryta ner en fullt komposterbar påse. Det finns sex gånger mer plastpartiklar än det finns plankton i Stilla Havet. Varje vuxen svensk använder ca 300 plastkassar per år. Om alla svenska hushåll skulle använda komposterbara påsar till hushållssoporna skulle koldioxidutsläppen minska med 24 500 ton per år.

Annat skrämmande jag hittat på nätet:

De plastpåsar av nedbrytbar polyeten som tex varuhuset Pub i Stockholm nu testar är ett dåligt alternativ. Det tar tre år innan de bryts ner i naturen och de kan inte återvinnas. Läggs den i plaståtervinningen kan den dessutom förstöra återvinningen.

Plastpåsar som hamnar i naturen blir till dödsfällor för djurlivet.Till Sosdjurbyar

Papperspåsen är inte heller bra. Den är visserligen biologiskt nedbrytbar, men tillverkning och transport kräver mycket energi.  Det krävs sju långtradare för att transportera det antal papperskassar som ryms i en långtradare med plastpåsar.

Bomullsodlingen tär visserligen också på naturen och fabrikerna där bomull blir tyg skitar ned, men du behöver inte kasta tygkassen efter du använt den. Du tvättar den vid behov och den hänger med i många år. Jag syr mina i tyg som varit annat i sitt tidigare liv men inte blivit sålt, eller stuvbitar.

Soporna kan man lägga i nedbrytbara påsar på rulle, de komposteras eller eldas upp, resterna blir koldioxid och vatten.

Läs mera om saken här.  Eller här

Och naturligtvis kan du sy din kasse själv, eller köpa en av mig

2 responses to this post.

  1. Posted by jeli81 on 22 juli 2009 at 12:35

    Hej hej!!

    Kul att du kikade in! Jag befinner mig i Uppsala, sängarna är inte nya och har en del fläckar och katterna har rivit på ett varsitt hörn på varsin säng. Men dom fungerar klart att sova i, vi har sovit jätteskönt i dom båda två! Är din vän intresserad så är det bara att höra av dig så skickar jag över nummer och så! Kommer dock göra en ögonoperation lite senare i eftermiddag och vet ännu inte om jag kommer kunna se på ett par dagar. Men jag ber maken kolla bloggen ifall du svarat! ha en skön dag!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: