Outdoor fresh, en allergibomb!

Idag ett för länge sedan utlovat besök på Grönan med en person jag är kontaktperson för. Ett uppdrag jag haft länge och tänker fortsätta med. Kul, givande för oss båda.

Skriver senare, om jag hinner.

Fortfarande inte bra från förkylningen, hostar segt, lite feber. Blir nog ett läkarbesök på måndag, om det här inte ger sig.

Lyfter gårdagens inlägg, viktigt att veta, att uppmärksamma.

Snubblade över en lista hos I Form på parfymämnen som visserligen inte är förbjudna men som är starkt allergiframkallande. Egentligen hittade jag den via en länk på Gröna Tips.

Kolla dina hygienprodukter, du också!

I ett sköljmedel vi köpte tidigare men inte kan använda pga lukten, ok, doften då, finns det 8 st som är med på listan.

Benzyl Salicylate –

Butylphenyl Methylpropional- Hexylkanelaldehyd: Vanlig allergen enligt SCCP:s kartläggning. Ingår med 5 % i den nya parfymblandningen Fragrance Mix II (FM II) som började användas rutinmässigt för spårning av doftämnesallergi 2005.

Citronellol – betraktad som miljöfarlig. EU-myndigheter har diskuterat i åratal om att förbjuda eller begränsa användningen av citronellol i kosmetika, därför att misstankarna om dess skadlighet är starka och dokumentationen om riskerna otillräcklig.


Eugenol -starkt hudirriterande. Kan ackumuleras i fettvävnad. Riskabel för framför allt lever och njurar; påverkar blodets koaguleringsförmåga, möjligen cancerogent i djurförsök. Bör undvikas under graviditet, vid prostatacancer och regelbunden konsumtion av paracetamol (t. ex. Panodil).

Geraniol –  Hudirriterande och allergen. Ingår med 1 % i standardblandningen The Fragrance Mix som används för att spåra doftämnesallergi. 3-7 % av reaktionerna på testet kommer av geraniol. Av dem som redan har kosmetikaeksem reagerar upp till 30 %. Ickeallergiker som testats med 5 % har inte reagerat. Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror

Hexyl Cinnamal – Kanelaldehyd: Kanelaldehyd och eteriska oljor med mycket kanelaldehyd kan framkalla spontan abort.

Hydroxycitronellal – Hudirriterande, vilket varit känt i årtionden.Av dem som har kosmetikaeksem reagerar 10-45 %.  I en europeisk studie på 1.072 eksempatienter i början av 90-talet reagerade 0,75 % allergiskt på hydroxicitronellal, i en dansk studie på 3.179 eksempatienter 2002-2005 reagerade 0,9 % av männen och 3 % av kvinnorna allergiskt på 5 % hydroxicitronellal i vaselin. Har rapporterats bidra till uppkomsten av psoriasis.

Linalool – Kan ge överkänslighetsreaktioner och har rapporterats bidra till uppkomsten av psoriasis. I slutet av 90-talet tog EU:s vetenskapliga kommitté upp linalol på sin lista över de vanligaste doftallergenerna i Europa. Det är oxidationsprodukterna, bildade när linalol kommer i kontakt med syre, som irriterar. I en svensk studie (avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg 2009), baserad på 3.000 personer med kontaktallergi, visade sig oxiderat linalol vara den tredje vanligaste orsaken, efter nickel och kobolt – linalol var alltså den vanligaste eksemorsaken av alla kosmetikaingredienser. Ca 2 % av befolkningen är allergisk mot linalol och 5-7 % av personer med eksem som lapptestas.


Samtliga listade ämnen  är med på listan över de 13 mest allergiframkallande ämnen. Vissa av dem är misstänkt cancerframkallande, ett i stora doser ger dödliga lugnskador, ett ämne kopplas till uppkomsten av Psoriasis…

De finns som ingredienser i ett sköljmedel. Rester av det finns kvar i kläderna, mot kroppen och gör sitt lilla. Ångorna stiger in i andningsvägarna…Nice! NOT!

Eländet heter  Softlan Ultra Outdoor fresch. Tidigare luktade den annorlunda, det där stickande, kliande ämnet/ämnen fanns inte med. Det kliar i halsen och på läppen trots att jag inte öppnat flaskan utan den står stod bara på bordet.  Kvarlämnad sen jag läste, med lupp, på innehållsdeklarationen.

Jag som brukar läsa så j…ä noga missade det helt. Tog bara en flaska av det vi brukar använda.

Inte för att man kan läsa pyttetexten i affären utan lupp ändå. Men jag har ett knep, har en minilupp i plånboken. Häxan börjar bli till åren och ögonen hänger inte med. Eller så är texten bara väldigt liten.

Annonser

8 responses to this post.

 1. Hua vad skit det finns!!

  Hoppas du mår bättre nu!!??
  Skönt att det är fredag idag..
  Drygt att stiga upp 05:30 på vardagar
  Men i morgon får jag åtminstone sova till en kl 7 jihoo! Haha… =)

  Kram på dig vännen!!

  Svara

  • Hickade till när jag läste om de olika ämnena som göms i vissa produkter. Inte undra på att man reagerar! har ju känt av samma äckelsamk i mun av en del parfymer, rengöringsmedel och annat under många år. Något jag bara kunde koppla ihop med Geraniumolja. Serverades te med en kvist av en sorts geranium i, hos en Iransk familj, samma smak där.
   Tyvärr hostar jag fortfarande hemskt, annars känns måendet rätt ok. Så här i början av dagen i alla fall.

   Svara

 2. Tack för det! Den var mycket intressant och här ska kollas. Oj, vad det finns mycket som man inte tror borde finnas…

  Svara

 3. Väldigt tankeväckande..verkligen.. Vet du det påminner mig om ett babyschampo jag köpte en gång o där formaldehyd ingick som en av ingredienserna.. Jag e inte så kemiskt bevandrad men formaldehyd har man ju lärt sig att det inte e så bra..

  Svara

 4. Svar på min blogg:

  Nej Nej nej nej nej neeeeej…. varför just nu… varför???
  Fan också… nej, ni får inte komma i morgon.
  Jag är rädd om er.
  Hanna spydde på barnensdag när vi var där..
  Sen har hon blivit lös i magen..
  Om det är magsjuka så vill vi inte smitta er..
  Du har ju varit sjuk nyss.. eller du är väl det fortfarande.. lite krasslig?

  Det hade varit underbart att träffa er… det vet du!!
  Kan vi inte boka in en annan dag.. så får jag hoppas ni har det tråkigt då också…haha
  Så kan jag bjuda på middag här hemma… det vore ju bara så så trevligt!!

  Plommonmarmelad… så gott!!
  Du får spara en eller två burkar ju ju =)

  Kram vännen!!

  Svara

 5. Vi tar det när det passar er bättre. Nej, magsjuka vill man inte dela med någon. Hoppas lilltjejen kryar på sig snart, och inga fler insjuknar. Sparar några burkar åt dig.

  Svara

  • Ja vi tar det då..
   Nu hoppas jag ju att det inte är magsjuka..
   Det får vi se i morgon hur dagen ter sig..
   Håll tummarna att det bara är någonting hon har käkat…
   Grus eller så… så att magen är i olag för den skull.
   Hon mår ju rätt så ok annars… men hon börjar bli snorig..
   Men det är så det alltid är på hösten… alltid snoriga ungar =)

   Nu får du komma med förslag om när det kan passa för er.
   Ja så jag kan få börja planera lite…
   Underbart med middagsgäster..
   Det ska bli så trevligt att börja planera lite mat..och så.
   Som till dig det där vegetariska… och annat till resten.
   Kanske hinner jag baka också…

   Vad trevligt det ska bli vännen!!
   Nu blir det lopplådan.

   NattiKram!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: