elefantens magi

Elefanter fascinerar mig. Har samlat på figuriner av dem sen jag var tonåring. Samlingen växer för varje år och det var länge sedan jag slutade räkna. Då hade de passerat 300st. Vänner och familj smyger på mig nya, eller så förökar de sig i smyg på nåt vis. De finns i alla vrår här hemma.

Elefanter har ett komplicerat och avancerat sätt att kommunicera och hålla kontakt  över långa avstånd. De  lever i matriarkat, i familjegrupper där  ledarhonan bestämmer och beskyddar sin hjord.  Unga hanar blir skickade ut i den stora världen vid en viss ålder/mognad. De får växa på sig och träna sig att slåss  med andra killar utan att riskera små ungars hälsa i familjen.  Sedan besöker hanar familjegrupperna när honor är i brunst. Eller så möts de under vandringar efter mat och vatten.  Annars lever de i ”herrflockar”. Damerna talar om när det är dags för besök och eftersom de även kommunicerar med ljud ohörbara för människan så märker vi inte av det.

Honorna lär de unga var det finns mat och vatten, vad farorna är och hur man tacklar dem. Alla hjälps åt med att skydda de små. De har också ett intressant beteende vid sina döda, som om de känner igen dem även om bara ben återstår. De sörjer på ett synligt sätt sina döda kamrater och familjemedlemmar.

Hittade en sida hos MissMagic, för ett tag sedan som berättar om elefantens magiska egenskaper. Inte vet jag hur allvarligt man ska ta det, men intressant läsning var det i alla fall.

2 responses to this post.

  1. Posted by Hillan on 31 augusti 2009 at 12:10

    Spännande inlägg, måste jag erkänna. Har inte varit speciellt intresserad av just elefanter, och inte haft någon jättekoll på dessa djur innan. Men djur är intressant 🙂

    Svara

  2. Om man tittar närmare på nästan vilket djur som helst så upptäcker man intressanta saker om dem. Studera en katt eller hund får du se.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: