Torka trattkantareller och andra svampar

Att torka svamp spar mycket plats i frysen om man är storkonsument som vi. Och om man älskar jakten på svamp, som motion och inhämtning av gratis mat i naturen. Protein som är helt vegetarisk tackar man inte nej till. Alla bäckar små… säger jag till de som påpekar att sååå mycket protein är det inte i svamp.

Trattkantareller, trumpetsvampar och andra tunnköttiga svampar är perfekta att torka. Soppar som Karl-Johansvamp (Stensopp), Sandsopp och så vidare får man skiva tunt så torkar de också snabbt och fint. De vinner i smak och konsistens på torkningen.

Det viktiga är att svampen är felfri, dvs inga larver får finnas. Om, så förstör de svampen, även de felfria på någon timme. De utvecklas jättesnabbt inomhus. Naturligtvis ska svampen vara torr, inte plockad i regn helst, för annars förlängs torktiden.

Det finns svamptorkar att köpa men oftast räcker det med att spänna ett tunnare tyg över en ram eller låda. Förra sommaren när det fanns Karl-Johan i överflöd torkade jag svamp på torkställningen för tvätt! Spände bara fast en tunn gardinlängd över den med klädnypor.

Att torka svamp i en vanlig ugn är inte lyckat. De blir för varma, bränns och svartnar. Om du har en varmluftsugn och kan hålla temperaturen kring 40 grader och inte torkar för stora mängder åt gången så funkar det.

Min man snickrade ihop enkla ramar av lister med myggnät över. Perfekt! Man tar det man har. I värsta fall tidningspapper men byt då ofta!

Har du stora mängder och mycket fukt kan en vanlig rumsfläkt göra underverk . Ställ den så den blåser bort fukten från ytan på svampen och vänd runt dem ofta.

Det viktiga är att fukten kan dunsta bort och inte ligger kvar och förruttnar svampen.

Svampen är klar när den är lätt att bryta av och är knastertorr. Hur länge går inte att säga, det beror på mängden fukt i svampen , mängden svamp och metoden du använder. Och hur tjocka bitar svampen är skuren i. Är det fukt kvar så möglar det lätt.

Förvara i täta burkar, gärna i mörker.  Glas är absolut bäst, plåt kan ge bismak och plast är inte helt tätt. Blötlägg före användning och använd blötläggningsvattnet.

Har du tid i veckan så finns det säkert en svamputställning att besöka.

Kom ihåg att tacka skogen för svampen. Inte alla har möjligheten som vi att fritt vandra i skog och mark. Allemansrätten är något unikt vi bör vara rädda om. Till sist, kom ihåg att klicka för bevarande av ännu en bit gammelskog och titta på filmen om Verle gammelskog som räddats genom klicket.

knappen_roll

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: