Svampskola Att plocka sandsopp

Sandsoppen går många förbi, fast den är vacker och god. Lite anonym är den. Den vinner i smak på att torkas så det gör jag alltid.  Sandsopp hittar jag oftast i bergig skog, bland mossa och lavar. Den syns redan på håll, lysande sandigt gulbrun som den är.

Sandsopp - Suillus_variegatusSandsopp,undersida

Sandsopp - Suillus_variegatus

Man känner igen den på att hatten och foten är gulbruna med fjäll som fräknar eller sandkorn. Hatten är välvd utom på gamla svampar som kan vara nästan släta. Rören under är från gulbrunt till mörkbrunt. Köttet  som är gulvitt, blånar på vissa på andra inte. Varför vet man inte, så är det bara. Det blåa försvinner vid tillagning och har något att göra med oxidation när syret kommer åt ytan. Som ett äpple eller en potatis som blir brunt när man skurit i det och lämnar det på skärbrädet.

Hur plockar man då? Man behöver bara skrapa rent hatten från skräp och skära av foten så är den rensad. Rören lämnar man kvar eller tar bort efter tycke och smak. Jag plockar inte så gammal svamp att de är som en tvättsvamp.

Man vrider upp svampen och skär av det nedersta på foten fick jag lära mig som liten. Svampexperter säger att det inte spelar någon roll om man skär av foten i marken. Jag fortsätter att göra som mormor lärde mig. Utom för trattkantarell som håller i handen och jag skär av vid jordytan  med svampkniven.

Torka sandsopp gör man som med annan sopp. Skär  i tunna skivor, lägg ut på tork. Vänd om du torkar på papper och byt underlag. Låt torka tills de är helt torra. Lägg sedan i lufttäta burkar, på mörkt ställe. Skåpet över frysen/kylen, är ett bra ställe om man inte har en sval mörk och torr förvaringsplats. En kombination som inte är så vanlig. Sandsopp passar till alla slags matlagning och är jättegod i tex. en paj. Vissa säger att smaken påminner om murklor, gott säger jag bara.

Att förväxla sandsopp med något farligt ska inte gå. Pepparsoppen smakar inte gott och den är mycket mindre, bara ca 2 cm i diameter på hatten. Örsoppen är  rätt lik och ätlig . Grynsoppen har en helt annan färg, ätlig och torkad god är den.

Soppar är mycket vanliga vissa år, som förra året och mera sällsynta andra. De verkar ha en tvåårscykel.  God jakt!

Till sist en lite uppgift åt dig! Var i Sverige är bilden tagen?

Bildgåta

Bildgåta

8 responses to this post.

 1. Hej Paula..sandsoppar har jag uppe det finns miljoner av dem.. Likadant smörsopp.. En sak måste jag fråga dig..när jag vände på en svamp som jag trodde var smörsopp så hade den skivor under?? Jättekonstigt..likadan hinna under hatten som smörsoppen..men skivor… Annars så har jag mest sett strävsoppar o riskor en o annan kremla..tror jag jag e urdålig på kremlor.. Riktigt höstväder just nu..blåser hemskt massor o e kallt..
  Klart du skall fara upp hit en dag..ta med puff oxå då för hon verkar längta ihjäl sig…nu skall jag ha lite kaffe o sen iväg o försöka fota lite..kram

  Svara

 2. Kan det varit Honungsspindlingen? Fråga om den finns här
  http://www.toxino.com/svampguiden/visabilder.php?inlegg_nr=158800

  Jo, visst borde man kidnappa Puff. Kanske jag gör en dag;-)
  Vad gillar du bilden? Maffigt?
  Må gott!

  Svara

 3. Nej inte en sån..eller om det var ett gammalt ex..men den var liksom torrare över hatten o mer gulbrun.. Ja kidnappa puff..bra plan.. Jo jag gillar bilden maffigt..men har inte en susning varifrån..första tanken var Ångermanälven fast jag vet inte varför..har aldrig varit vid Ångermanälven*L*

  Svara

 4. Hmm, det finn sju så många sorters svamp, kan inte alla, och kommer aldrig lära mig heller. Lär mig några nya sorter varje år, provar dem kanske och eventuellt hittar jag en ny vän att plocka.
  Det viktiga tycker jag är att vara helt säker på de sorter man plockar, andra är inte lika väsentliga. Vissa sorter, som Fíngersvampar låter jag bli, för att de är svåra att åtskilja och magont vill jag inte ha. Andra plockar dem och de får de.
  Nej, inte är bilden från Ångermanälven;-) Tips; den är tagen av mig, igår.

  Svara

 5. Hahah..
  Jag LÄNGTAR nu att bli kidnappad 😀
  Gör det också och retas inte… hahaha

  Bilden ja… är det tagen hemmavid dig kanske?
  Mälarälven kanske..haha

  Kram

  Svara

 6. 😉 Den har jag ännu inte besökt! Nej, Puff, inte den.
  Bara vi löser det där lilla med barnen dina så…

  Svara

 7. Ojoj det var en svår bild att knäcka, kan nog inte ens gissa!
  Sandsoppen gillar jag också att torka, smörsoppen äter jag färsk. Dropptickan du visade har jag aldrig sett, intressant!
  Har inte börjat leta trattisar ännu, det är ju så roligt att plocka när man hittar ett ”bra” ställe, fast egentligen har jag kvar massor i förråden…

  Svara

 8. Om man inte vet om platsen så hittar man inte ens dit;-) så lite klurigt är det. I Stockholmsområdet är det i alla fall.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: