Syltade plommon

Har sett i flera dagar att någon sökt på syltade plommon. Gjorde ju sådana, och skrev om det.  Något recept la jag inte ut. För jag följde ju inte något.

Halverade bara plommonen tog bort kärnan och la dem(plommonen, inte kärnorna) i en gryta, hällde på syltsocker enligt måttangivelse på påsen. Lättsockrat kör vi med. Lät grytan stå lite på bänken för att det skulle safta sig och slängde i ett par kanelstänger.  Har man brådis kan man hälla i lite vatten så det inte bränner vid i början. Lät det koka upp och småputtra tills plommonen blev mjuka, men inte bara mos.

Om man vill få av skalen så doppar man plommonen i kokande vatten i någon minut, sen i kallt vatten direkt. Då går skalet lätt att dra av.

Under tiden letade jag fram burkar och blandade ut Atamon i hett vatten för att ta död på eventuella sporer av mögel och annat otyg. La i locken där i. Burkarna hettade jag upp i ugnen på 100grader.

Sköljde burken och hällde på plommonen, heta i het burk. Och så på med ett nysköljt lock. Ta upp dem  med en tång så slipper du bränna dig och smutsa ned locken med något från händerna.   Ja, jag brände mig lite. Akta fingrarna!

Om man gör så här så suger locket fast  med ett klick när innehållet svalnar och det håller sig jättebra utan konserveringsmedel. Jag har mina burkar i skafferiet.

One response to this post.

  1. Vad bra! Något att prova.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: