tvätta händerna

Överallt möts man nu av uppmaningen att sprita händerna. På Apotek är handspriten slut så man får väl gå till barskåpet istället.

Allvarligt! Tvättar inte människor händerna annars? Fick inte alla lära sig som barn att tvätta händerna noga efter utevistelse, efter toabesök och annat ”smutsigt”. Uppenbarligen inte eller så gör media en höna av en fjäder igen.

Idag skriver bladet att handsprit räddar liv. Nja, säger jag om det. Handtvätt räddar oss från att smittas och föra smittan vidare. Spriten dödar virus och bakterier men under en mycket kort tid så skyddet varar inte. Man kan lätt vaggas in i falsk säkerhet.

Igår fick jag ett mail från en vän om just handspritning. Klipper in,är lat och orkar inte skriva om;-)

”Om handsprit skall ha någon som helst verkan så krävs först och främst mycket grundlig tvätt av händerna ( obs inte bara sprita utan i princip skrubba händerna) torka på ren handduk och eller pappers handdukar. ( Inte värme blåsaren som bara sprider omkring bacillerna i luften)

Sedan skall man massera in spriten minst en minut och då överallt på händerna under naglar och i vecken mellan fingrarna.

Handspritens verkan slutar efter hela trettio sekunder. Den reducerar visserligen bakterier men den reducerar också våra goda bakterier.

Man kan säga  att den decinficerar för ett ögonblick ( endast 70% försvinner som börjar växa efter trettio sekunder igen) Det går inte att sterilisera sina händer från influens baciller  för dom är i luften överallt omkring oss. Och händerna kan vi inte stoppa i såna där maskiner som gör rent operations verktyg.

Så av frenetiskt tvättande och spritande av händer resulterar i vi tar bort de goda bakterierna vi behöver för att motstå annat än svin influensa baciller och dessutom blir vi grymt torra om händerna som sedan ger små sår där bacillerna trivs.”

Så det så, fortsätt att tvätta händerna men överdriv inte!

2 responses to this post.

  1. Posted by Hillan on 05 september 2009 at 16:49

    Håller helt med dig, det bästa är att tvätta händerna som vanligt. Tvätta noga, men inte överdriva. Handsprit har jag inte riktigt fattar poängen med.

    Svara

  2. Någon tjänar pengar på den?

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: