Resan till Göteborg, via Kina och Järvsö

Nästa gång vi åker till Göteborg kanske vi inte tar vägen om Järvsö. Att åka dit kommer vi definitivt göra om, men då med mera gott om tid. Så vackert och vänligt det var upp i Järvsö!

Vi börjar från början då. Åkte norrut och lunchade på Dragon Gate som vuxit upp där Älvkarlen tidigare fanns. Där bodde jag ibland på jobbresor.

Fd Älvkarlen, numera Dragon Gate

Fd Älvkarlen, numera Dragon Gate

September09 086

Vi passerade Bollnäs på vägen, staden har vuxit sen jag var där sist! Järvsö väntade på oss i solsken. Djurparken med de fem stora rovdjuren är fantastisk, speciellt som vi bodde i parken.  Huset kallas för ladan och  det innehåller flera rum varav 3 har stora fönster ut mot varghägnet.   Så man har dem alldeles utanför!  De sjöng så fint för oss på natten. Eller så klart var det inte för oss, de pratade med varandra och med vargarna i hägnet på berget. Spelade in det men ljudet är inte det bästa. Lyssna på vargar via länken i förra inlägget.  Jag öppnade vädringsfönstret  på morgonen och hade den ena av vargarna på en meters håll. Vi fick en stadig ögonkontakt och  hann få några  foton också. Lycka!

September09 218September09 221

Vi hade fritt tillträde till djurparken, endast begränsat av mörker som föll redan vid 21 tiden. Naturligtvis hann vi med flera svängar i parken på kvällen vi kom och morgonen efter. De har den längsta trätrottoar jag sett! Hur man än tar sig fram så kommer man nära skogen och alla djuren. Rullstol eller på egna ben, lika lätt ändå. Rovdjurscentret är också handikappvänligt. Hur stugorna är såg jag inte men vårt boende hade varit svårt att nå om man inte går på egna ben, tyvärr.

Hemliga mannen Mannen i mitt liv kände inte för att vara synlig med ansiktet. Ni som känner honom vet ju ändå hur han ser ut;-) Trätrottoaren gör det lätt att vandra, trots att man går uppför berget.

Vigor älg men fru och kalv

Vigor älg med fru och kalv

Mammbjörn sover, ungen är skymd av hennes rumpa

Mamma björn sover, ungen är skymd av hennes rumpa

Myskoxarna

Myskoxarna

Vargberget, de hördes och skymtade förbi men vill inte stanna för foto

Vargberget, de hördes och skymtade förbi men vill inte stanna för foto

Fjälluggla i skymningen

Fjälluggla i skymningen

Bubo Bubo, Berguv

Bubo Bubo, Berguv

Vy från plattformen, skidbacken går precis bredvid.

Vy från plattformen, skidbacken går precis bredvid.

På morgonen gick vi ännu en sväng i parken. Stannade då på plattformen för att se ordentligt på vyn. Vintertid kan man åka skidor alldeles bredvid. Liften är lite längre bort. Och så kan man gå på After Ski på Condis. Vi åt middag där för i boendet ingår frukost och resten fixar man själv. Johnny lagade en underbar middag, med röding för mig och kyckling för mannen. Mums! Och det godaste kaffet norr om Gävleån hade de, med nybakade kanelbullar. Vi tycker i alla fall det, vi hade en rejäl brist på koffein. Kommer du till Järvsö så besök dem! Svår att missa då krogen ligger vid genomfarten, mitt i byn.

Dagen efter lämnade vi Järvsö med tanken att komma tillbaka i början av sommaren, då djuren har smått och natten är ljus.

Vi tog Bergslagsdiagonalen mot  Ludvika och stannade för en fika i Enviken, hos Jonssons fik och butik. Vilket ställe! Retroprylar och modernt hantverk, gott fika också. Väl värt ett besök!kKom så smått ned till Karlstad där vi checkade in och tog en sväng på stan. Vackert!

Åkte vidare, utsövda, mot Göteborg och vännen Anna. Småvägar väljer vi alltid när så är möjligt.  Många backar var det! Kul att se en lyckligare Anna, med eget bo. Fin gård, gott om plats för ”mördarhunden” att härja ute.  Stället kändes lugnt och harmoniskt.

Anna och vi  åkte för lite shopping och upptäckte sen att klockan sprungit iväg. Spelningen vi skulle på, var på gång att börja så vi åkte direkt dit. Suveränt! Bilder kommer när de landar i min dator!

Så impad över att Kitto kan komma ihåg oss och var vi möttes, trots alla de människor hon träffar på turnerna. Det är flera år sen nu vi snubblade på henne.  Hon far ju klotet runt och vi försöker se hennes spelningar när möjlighet ges. Missade ju henne i Stockholm senast då vi båda jobbade liksom i Norrköping.

Så klart köpte jag en skiva, Precious Junk, med hennes egna låtar.  Lyssna gärna på Girl who said No.  Annars gör hon suveräna covers på Metallica och andra. Hon sjunger ju med  Janis Joplins band när de spelar i Europa. Anything but  Lagom!

Annonser

4 responses to this post.

 1. Men ojj här har det hänt en massa äventyr..vad superhäftigt att i stort sett ”bo med vargar” Jätterolig läsning ang er resa o riktigt intressant info om svampar igen.,det tackar jag verkligen för..

  Svara

 2. Visst var det äventyr. Inte varje gång man tar den lilla omvägen;-) Vi får ta en ny resa dit, i vår någon gång.
  Nå, hur var er resa då?

  Svara

 3. Posted by Tobbe on 02 februari 2010 at 19:51

  Hej,

  Vill bara informera om att bilden på berguven inte är en berguv, utan en lappuggla.

  // Tobbe

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: