Giftig kantarell

På grund av att många sökt på ovanstående lägger jag in text från Svampguiden. Det finns alltså ingen giftig kantarell

Källa http://www.svampguiden.com/artikel_pepparkantarell.asp

@Rubrik: Falsk pepparkantarell
@Text: Den s.k. falska pepparkantarellen har hittills varit en praktiskt taget okänd svampart i Sverige. Den är emellertid inte helt ovanlig i framförallt de östra delarna av Norge. Vi har nu dessvärre belägg för att den spritt sig över gränsen till i varje fall västra Värmland. Arten är till utseendet mycket lik den vanliga sommarkantarellen. Skivorna under hatten är något glesare, men skillnaden är liten. För den vanlige svampplockaren kan det vara svårt eller omöjligt att hålla isär de bägge arterna. Smakmässigt är skillnaden större. Som namnet antyder har pepparkantarellen en bittrare smak.

Svampens gift är nära besläktat med giftet i den vanligt förekommande spindelskivlingen. Giftet angriper i första hand lever och njurar. Inkubationstiden är lömskt nog ganska lång, två till tre veckor, och de första symptomen minskad eller utebliven urinproduktion. När detta inträffar kan svåra skador redan ha uppstått. Svampplockaren bör iaktta stor försiktighet. Den som plockar kantarell bör smaka försiktigt på varje enskild svamp för att undvika att få giftsvamp i stuvningen.

@Signatur: Arne Georgsson Ordf i Sveriges Mykologiska Sällskap (SMI), distrikt Värmland/Dal.
@Bildtext: Falsk pepparkantarell. Plockad i blandskog mellan Skjutsbol och Skofterud, några kilometer från Klässbol.
(Här fanns det en bild på vanlig kantarell)


!  Mitt svar blev att de hade blivit utsatta för ett försenat Aprilskämt och att tidningen skulle dementera. Den 17 aug. ringde en förtvivlad dam från Klässbol och undrade om det var sant det som stod i tidningen, jag frågade om hon inte läst dementin i tidningen, hon svarade då att den bara kom ut varannan dag.”

Jag tycker att det var ett kul skämt, kan se framför mig, värmlands svampplockare som tuggar på kantareller och känner den peppriga smaken som råa kantareller har, spottar, säger att detta är en pepparkantarell och låter den stå kvar.

Vad som kanske är mindre kul är alla de som har frysen full av kantareller och som grips av tvivel och kanske kastar allt.

Den 18 aug ringde redaktören upp mig och ville förklara hur det kunnat ske: Semestertider, den som hade hand om insändarsidan hade tyckt att det verkade misstänkt och ej publicerat artikeln. När nästa redaktör kom från semestern, trodde han att det bara var att sätta in den i tidningen. Redaktören berättade också att de blivit alldeles nedringda av oroliga människor och att de gått ut i lokalradion 2 gånger och dementerat. Han hade också fått telefonsamtal från Giftinformationen som undrat vad det var för svamp, de skulle undersöka om det fanns någon giftig kantarell.

/Klas Jaederfeldt
Svampherbariet

Annonser

3 responses to this post.

  1. […] (via Bomanskassar’s blogg) […]

    Svara

  2. Svarade ju dig på din blogg. Det gamla skämtet hoppas jag inte är orsaken till alla frågor min sida fått om Giftiga kantareller.

    Svara

  3. […] plocka svamp, rosa kantarell, skog, svamp, svampguiden, vildsvin, vit kantarell Det finns inga giftiga kantareller. […]

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: