Farliga svampar?

Många verkar oroa sig för att förväxla matsvampar med något giftigt. Det finns få riktigt farliga svampar i våra skogar, som tur är. De flesta förväxlingar sker mellan arter som inte är farliga.

Lär dig art kriterierna för varje art du tänker plocka och var noga med att inte släppa efter för jaktlusten och ta med något du inte är helt absolut bergfast säker på.

Sedan är det ytterst viktigt att inte plocka eller förvara färsk svamp i täta plastförpackningar, plastpåsar och sådant. I så fall kan jordbakterier växa och orsaka matförgiftning, botulism. Alternativt så börjar svampens äggviteämnen att nedbrytas och det kan man bli riktigt dålig av. Det är en förruttnelseprocess, för att vara exakt. Om du inte har något annat, plocka i påse men låt inte jord följa med och kläm inte ihop svampen i en enda röra.

Överlag är det bättre att rensa bort jord, mossa och annat sådant redan när man plockar upp svampen.  Då slipper man att det gömmer sig mellan skivor och smutsar ned svampen. Rensa och tillred svampen snarast efter hemkomst. Om du inte hinner, förvara dem svalt. Jag har ställt mina på balkongen över natten någon gång och går inte det sprid ut dem på tidningspapper för att yttorka.

Det är bra att vara noga, försiktig, när man plockar svamp.  Att fälla är bättre än fria när det gäller svamp.  Att inte plocka gamla, larvätna svampar är klokt. De kan ha börjat ruttna trots att det inte syns och smak och doft har blivit sämre.  För unga, outvecklade svampar kan vara svåra att identifiera säkert . Ta inte heller sådant som ser konstigt ut i växten, tex svamp med soppsnylting eller andra parasitsvamp angrepp.

Om man lär sig att skilja åt de olika sorternas svampar så blir det lättare. Soppar, kremlor, skivlingar, taggsvampar och  övriga svampar så är det en bra början.

Gallsopp

Gallsopp

Soppar har rör under hatten, med olika formade mynningar.  Färg, form och storlek på dem är avgörande för artbestämningen. De flesta soppar passar bra att torka.

Hatthudens färg kan vara avgörande för vilken det är.  På foten tittar man på färg, mönster, ev. tofsar, prickar och formen. Soppen kan blåna eller svartna när man skär i den, det hjälper till vid identifiering men har ingen betydelse för matvärdet. Absolut inte giftigt, alltså! Man kan inte smaka sig fram till vika soppar som är ätliga eller goda men vissa är riktigt beska eller skarpa i smaken. Smaka på Gallsopp och lär dig känna igen den. En liten bit förstör hela anrättningen.

Soppar angrips också ofta av Soppsnyltingen. Den gör svampen bakteriefylld och därmed farlig. Läs mera om soppar på Svampguiden.

kremla

Kremlor har en hatt i någon färg , utan trådar eller bitar av något på. Vita eller gräddgula skivor under och en rak fot utan någon ring, strumpa eller slida. Svampköttet är sprött och går inte att repa upp i trådar utan bryts av i bitar. Svampen avger inte någon vätska vid brytning eller på skärytan.

Kremlor kan du utan fara smaka på, en liten bit som du tuggar och spottar ut.  Men bara om du är helt säker på att det är en kremla. Undvik i början de skarpt röda, en del är riktigt skarpa och brännande. De som smakar milt eller sött är ok men även många av de som är lite starkare i smaken. Om svampen smakar oljigt, obehagligt, så släng den. Många kremlor är goda matsvampar, de är en bra nybörjargrupp! Kremlor på Svampguiden hittar du här. Se upp för vita och vitgula flugsvampar som kan likna de ljust gröna eller ljust gula Kremlorna!

Skivling. Vit Flugsvamp

Skivling. Vit Flugsvamp

Skivlingar finns det över 1500 arter. Att artbestämma dem är svårare.  De har en hatt, med eller utan små plättar av hyllerester,  med skivor under, fot med eller utan ring, strumpa, slida.  Flugsvamparna är skivlingar med strumpa, slida och hyllerester på hatten.  Skivlingar kan ha trådliknade rester på hatten och foten, se Spindlingar. Sporfärgen, tex på Champinjoner, är avgörande för artbestämning.

Riskor som också är skivlingar, blöder då man skär i dem i  vitt, gult, blålila, orange eller genomskinligt.

Vaxingar är vaxartade om du känner på dem.

Champinjoner är aldrig slemmiga, de har aldrig strumpa, slida eller sådant på foten. Sporerna som färgar skivorna är aldrig vita utan från svagt  rosa/bruna till svarta vid full mognad. Svampköttet är vitt eller rodnande och gulnar eller rodnar vid beröring. De giftiga champinjonerna gulnar och luktar starkt, sjukhusaktigt av karbol.

Lär dig de kännetecken som är viktiga för den svamp du avser att plocka. Saknas ett enda, ta inte med svampen. Läs vidare på Svampguiden.

Övriga svampar är Blomkålssvamp, Taggsvampar, Röksvampar, Fingersvampar och en massa andra

Ät aldrig något du inte vet säkert vad det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: