Hörni, var rädd om naturen, annars måste vi lämna planeten

Gör du vad du kan för att rädda planeten? Den enda vi känner till som är beboelig.

Fröken Arktis har en del tips, Bandit Radio har massor. Du kan köpa Östersjövimpeln för att påminna andra också. Klicka för skogen! Försvinner skogen blir det sämre med syre till oss alla. Skogarna är planetens lungor. Och en fantastisk plats för rekreation.

Har du barn? Vad äter de? Närproducerat? Exporterat? Du då?

Om du vill vara rädd om ungarna och planeten,  påverka då deras mathållning genom att kräva närproducerad, bra mat i skolan och på dagis. Vad händer med näringsinnehållet tror du, när maten transporteras land och rike runt?

Skolmat transporteras i 140mil och säkert längre ändå, för att kommuner inköper galet, av gammal vana som någon sa i intervjun eller med plånboken.

Man köper pannkaka tillverkad i Tyskland när det finns leverantör i grannkommunen som dessutom har kravgodkännande. Och hur svårt är det att steka dem på skolan? Vad tänker man på när man rationaliserar bort köken från skolorna? Vad kostar transporterna i pengar, i avgaser och i slitage?

Klart att mycket mat slängs då det inte smakar något. Doften påverkar oss, lagas maten på plats ligger doften också kvar.Nu är många skolkök bara platser där färdig eller halvfärdig mat hälls ut ur förpackningar, kanske värms och serveras. Trist, oekonomiskt och oekologiskt!

Klimatsajten skriver om att det är dags att ställa om. Mellan 10 000 och 30 000 ton, ja TON och inte kilo, slängs årligen. Helt otroligt! År efter år medan ungarna lever på luft, godis och läsk.

Mellan 1996 och 2005 har kostnaden för en genomsnittlig lunch ökat från 17 till 23 kronor enligt Skolverkets beräkningar. Hur stor andel av det är mat?  För inte är det vad maten får kosta utan totalkostnaden. Vad kostar transporter? Personalkostnad?Servering och städ ingår också i summan.

Hur handlar du mat? Var kommer den kött din familj äter ifrån? Brödet? Mjölken? Grönsakerna?

Ska nog inte säga något just om mjölken, jag som köper Finsk laktosfri mjölk och yoghurt från Valio, eller sojamjölk som inte heller tillverkas i Sverige. Är ju intolerant och gubben mår bättre med de produkterna också.  Men annars kommer vår mat från leverantörer så nära det är möjligt. Definitivt svenskt kött, frukt och grönsaker. Importfrukt får vara den delen av säsongen som det finns svensk att välja. Apelsiner i all ära men äpplen från Kina skulle jag inte välja. Svenska odlare får slänga tonvis varje år för att ingen köper deras frukt.  Svamp och bär hämtar vi från skogen, gratis samtidigt som vi motionerar.

Inga konserveringsmedel eller andra tillsatser i vår mat, tack! I vissa produkter är det nödvändigt  men inte i tex bröd. Kryddblandningar som innehåller glutamat är bortrensade sen länge. Socker använder vi knappt längre. Läsk och sånt är mycket sällsynt hos oss. Choklad förekommer däremot rätt ofta. Och nötter när junior inte är i närheten, han är allergisk.

Tråkigt? Knappast! Vi äter gott, näringsmässigt bra och varierat. Det kräver lite planering bara.

Hur gör du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: