svampar, svampar och svampar

Har egentligen en del annat jag vill skriva om men det kommer tid till det också. Väldigt många läsare söker information om svamp, därför är det mycket sådant här nu.

Ännu är det säsong för svampplockning ett tag till. Vissa sorter kan man plocka vintern igenom, de växer bara det tinar upp lite. Dem tar vi sen.

Nu har Trattkantarellen sin högsäsong, i mina skogar i alla fall. Överallt poppar de upp. Många plockar den, älgen äter den men letar man lite utanför stigarna så är en god skörd inget problem.

Jag torkar all Trattkantarell vi inte äter upp på en gång. Vi grovrensar allt redan i skogen, skär bort nedersta på foten.  Delar de stora, kollar att svampen är ren. Lägger ut dem på ett nät utspänt i ramar som mannen i mitt liv snickrat ihop. Annars går det lika bra med ett tyg man spänner ut någonstans. Undvik tidningspapper, tryckfärgen är inte nyttig och pappret behåller fukten så svampen kan ruttna.

Torkar du tjockare svampar, dela dem i tunna bitar eller skivor. Förvara all torkad svamp torrt, i täta förpackningar. Glasburkar är bäst, plast klart sämre.

För ett tag sedan var personen bakom Svampguiden,  Michail Krikorev   med på God Morgon Sverige.  Om du, som jag, missade det kan du  kolla på det via länkarna här.

http://svtplay.se/v/1645469   Del 1 spola till  14.50

http://svtplay.se/v/1693575  Del 2 spola till  14.10

http://svtplay.se/v/1693652  Del 3 spola till 13.50

Trevligt och informativt!

God jakt!

Annonser

2 responses to this post.

 1. Kul med en svampälskare på besök.
  De här trädgårdsmänniskorna vi vanligen tampas med är annars lite skeptiska mot ”paddhattar”.
  Kan föresten tipsa om att vi har svamptema i morgon lördag också! Och som häxa gissa vi att du kan ha behållning av våra många giftiga örttexter också.
  Trevlig blogg förresten. Vi kommer tillbaka.
  /A

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: