Helgmål

Oktober09älgstek 408

Älgstek i gräddig sky, rostade rotsaker, mjölig potatis med persilja, smörstekta småkantareller.  Chokladmousse till efterrätt. Det blev söndagsmiddagen för köttätarna här hemma.

Älgen är uppvuxen i pappas skog, fri från gifter och stress.  Smaksatt av allt gott den ätit under sitt liv. Skjuten av jaktlaget han jagar med, även om han valde att umgås med oss denna gång. Den dog utan att veta vad som hände, utan att stressas i väntan på.

Bitarna stekte jag i gryta, i ugnen. Kryddade med ett par lagerblad, kryddpepparkorn,  senapsfrö och salt.  Stekt sakta på dryga 100 grader ihop med ett par bitar märgben från oxe, för smak och fett.  Älgkött är väldigt torrt i sig, det saknar nästan fett helt.  Det behövs för smaken och för att det inte ska bli trist vid tillagning.  Hällde på kokande vatten när allt fått färg, slängde i en liten lök i bitar och lät det puttra vidare. När köttet blivit mört tog jag  bort grytan från plattan och ställde ut på balkongen. Då blir inte köttet torrt utan mört och saftigt.

Det var igår det.

I morse började steg två. Jag tog in grytan från balkongen, petade bort fettet från ytan, och värmde upp  det och tog upp köttet.  Kokade buljongen vidare tills all smak släppt från märgbenen .  Silade skyn och  hällde på lite laktosfri grädde, kollade saltet och kryddorna med hjälp av makens tunga. Skivade köttet och la det i grytan. Sen fick det puttra på låg värme i någon timme till.

Under tiden rostade jag rotsaker, majrova(inte säsong men den finns i affären nu), kålrot, morot(från pappas land) palsternacka och kålrabbi. En sked honung på för smak, lite timjan och salt, lite vatten på botten av formen. 45 minuter i ugnen på 200grader, med koll och vändning rätt ofta.

Potatisen skalades av gubben och kokades.

Kantarellerna kom direkt från frysen. Valde små, frysta direkt från skogen utan förbehandling. De stektes i smör med lite rapsolja, smaksattes med salt och en skvätt ”heta nätter” från Änga gård. En blandning av örter och en aning vitlök. Hann få en bild innan gubben min högg in. Uppläggningen är hans.

Annonser

7 responses to this post.

  1. Jag háller ju helt klart med dig. Men det verkar som det är mánga som tar illa upp för de tycker att de driver med just Jerry i detta fall.
    Jag tycker det är är jättebra att de gör denna reklamserien dá folk kanske slutar vara sá ”rädda” för de som inte är som dem själva.

    Svara

    • Vi skulle alla må bra av att möta olika sorters människor. Men fördomarna sitter djupt, de kommer från föräldrar och deras föräldrar och försvinner inte om man inte aktivt jobbar med det.

      Svara

  2. Att läsa din beskrivning av tillagningen var ett rent nöje.

    Sen började snålvattnet att rinna ordentligt.
    Fasiken också!! Tillagningen är en aningens ”komplicerad” för mig då jag vill få matlagningen överstökad så fort som möjligt på enklaste vis.

    En stor kram och Hälsa Finaste gubben din!!

    Svara

  3. Men du, det tar bara tid i ugnen, annars sköter det sig mest själv. Prova med en bit högrev eller märgpipa med ben nån gång. köttet blir jättemört och trillar isär när man petar på det.
    Synd att vi inte har mera älg, annars hade du fått.

    Svara

  4. Ser att Du också hittat heta nätter….visst är det ljuvliga???? De passar jättebra till kyckling kan jag berätta om Du nu inte redan upptäckt det 😉

    Svara

  5. Välkommen in till Bomans! Heta nätter! Mmm, den passar till väldigt mycket. Är underbart god till stekt svamp, kyckling, vit fisk, fläskkött… missade säkert något nu. Jo omeletter.
    Fick en burk av svärmor som tyckte det lät som något för en veggis som jag. Fast jag använder den typ överallt;-)
    Fick också Sommarlängtan men den går inte alls åt lika mycket av.

    Svara

  6. Va gott! Vi har en älgstek i frysen, men tyvärr köpt i vanliga affärn..fast vi bott i älgland massor med år och känner en massa jägare så har vi aldrig fått chansen att köpa av dem! Dom håller i sitt älgkött med näbbar och klor! Däremot har vi fått älgben till jyckarna med så mycket kött på att det blev en god soppa åt oss också, hihi

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: