Julmaten är närapå klar

Skinkan kom ut ur ugnen inatt, den får sin senapsgriljering sedan. Köttbullarna och svampbollarna, och lådorna är klara. Kålrot och morot blev det.  Jansson ska lagas samma dag vi äter den. Den Finska svampsalladen står och drar sig. Små pajer på mördeg med rökt lax, vit ost och grädde med ett par ägg i, är nu i frysen.  Salta och smakrika. Vi provsmakade dem igår.

Kålen  är inhandlad, både rödkålen som ska kokas med äpple, lök och lite ättika + kryddor och grönkålen som jag kokar i grädde med lite muskot och salt bara.  Finska små Lillprinsar till köttätarna, vegetariska småkorvar till mig.

De finska korvarna har i regel en högre kötthalt än motsvarande svenska. Man har också högre krav på att lista innehåll på begripligt språk, brosk heter brosk och inte  köttbiprodukt. Jag gillar att man kallar en spade för en spade och inte ett redskap för förflyttning av jord.

Och vill gärna veta vad jag matar min familj med. Håller koll på E-nummer. Fler än nödvändiga sådana, typ salt, ättika etc som är för att ge produkten smak enligt ursprungsreceptet, så stannar produkten på hyllan. Gör hellre röror och sådant själv, då vet jag vad som ingår. De är ju så enkla att göra, egentligen. Det  blir så mycket godare med bara rätta råvaror istället för billig utfyllnad som fabrikerna blandar i vår mat. Inte behöver en västkuströra innehålla dryga 20 tillsatser!

Därför stöttar jag Äkta Vara kampanjen.

Väl förberedd med andra ord. Arbetspassen börjar idag, nu finns inte mera tid för förberedelser, bara jobba och sova mellan. På julafton när jag kommit hem blir det julmat med familjen, sedan arbete igen. Tiderna passar inte för umgänge med andra denna gång.

Gjorde en variant på den vanliga svampsalladen. Tog två tredjedelar saltad blandsvamp och en tredjedel kantareller. Vattnade ur saltsvampen medan kantarellerna tinade. Det är bara de vanliga riskorna, skäggriska, skogsriska och lite pepparriska, avkokade och blandade med rejält med grovsalt. Hackade smått, blandade med finhackad gullök, vitpeppar, hackad dill och Creme Fraiche från Valio till lagom konsistens. Måttat med ögonmått och fingertoppskänsla:-)  Sen in i kylen för att gosa till sig. Smakerna blandas så där perfekt när den får stå lite. Ska smaka av den  om en stund på rivet rågbröd.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: