Fattig januari-billig mat

Som semiveggis äter jag ofta billigt. Bönor, kikärtor, rotfrukter och soppor. Som tex denna spanska rätt som jag inte har något namn på.

Hacka gul lök, mängd efter smak och fräs i en grund panna/gryta(jag tar en liten till 2 portioner), hacka vitlök och tillsätt, krydda med spiskummin och ev peppar. Häll i spenat, det är helt ok med fryst hackad om det är vinter. Häll av spadet från kokta kikärtor på burk och skölj dem, eller använd egenhändigt kokta. Lika mängd kikärtor och spenat. Jag tar en 250gr burk för två portioner. Variera  mängderna efter egen smak. Häll på buljong, vegan- eller kyckling-, så det täcker och låt puttra sakta i 10-20 minuter, beroende på hur mjuka du vill ha kikärtorna. Rör om lite då och då.  Kolla mängden salt och peppar. Perfekt även dagen efter eller i matlåda.  Ät med bara bröd eller med hackad skinka, korv eller kanske bacon.

Grytor och soppor med rotfrukter är också billiga.  Ta bara vilka rotfrukter du gillar, blanda i potatis så det blir bra med kolhydrater. Blanda i en burk med bönor om det passar din smak. Tillsätt korv eller skinka nu efter jul, det brukar inte kosta mycket, om du äter sådant. Koka rötterna i buljong, salta efter smak, peppra och blanda i vad du har i kylen av lämpligt grönt.  Hos oss blir den alltid lite olika, beroende på vad som råkar finnas hemma. Ät med bröd eller utan.

Linser gör jag ofta soppa eller gryta på, mängden vätska avgör hur den kallas:-) Fräs lök i en panna, gärna vitlök också. Häll på sköljda linser av valfri kulör. Jag använder gärna de röda. Blanda om och fräs någon minut. Häll på en burk med tomater.  Krydda med vad du tycker om, hos oss är det ofta spiskummin, rökt  eller vanlig paprika och örter. Hacka i purjo om du har. Häll på buljong av valfri typ tills det täcker. Koka linserna mjuka men inte mosiga. Kolla kryddningen, för extra smak passar olika örtkryddor bra. Servera med bröd eller ris. Går att variera i nästan det oändliga.

En god ostsås gör jag ibland på alla möjliga sorters ostbitar jag sparat i frysen. Det blir ju ofta en liten bit över som skramlar runt i kylen, i alla fall hos oss, de åker in i frysen nu. Hacka ostbitarna rätt smått, lägg dem i en gryta med  nån dl mjölk/grädde. Värm sakta och rör om, koka inte. Smaka av när allt smältit ihop, salta och peppra om det behövs. Är det tunt kan man reda av med lite maizena utrört i vatten. Timjan är en fin krydda ihop med ost. Paprika och peppar funkar också bra. Lite lök eller purjo i ger färg och smak, om det råkar finnas hemma. Gott till pasta och potatis. Eller på varma mackor om det är tjockt. Då grillar man dem i ugnen till fin färg.

Perfekta thaisoppan är en ny favorit. Till den behövs frysta thaigrönsaker ur woksortimentet, ett halvt paket till två stora  portioner, en liten burk kokosmjölk och en halv förpackning  Keldas färdiga thaisoppa från kyldisken i butiken. Den säljs ofta till extrapris. Blanda allt i kastrull, koka upp och smaka av.  Snabbt, starkt och gott.

Fattiga riddare passar alla pannkaksmonster. Till dem behövs ett par ägg, lite mjöl och mjölk, en gnutta salt som man gör en tunn pannkakssmet av. Sen tar man torrt vitt bröd, kaffelängd eller saffransbullar funkar också.  Blötlägg brödet i smeten, stek sakta i smör. Ät med sylt eller bär eller lite socker blandat med kanel. Med grädde blir det rika riddare:-)

Färsk mjuk ost av Yoghurt är lätt att göra. Ofta säljs hinkar med grekisk eller turkisk Yoghurt billigt. Då blöter jag ett bomullstyg, en gammal kökshandduk är perfekt, lägger den i en sil och håller på yoghurten. Viker över tyget och lägger på en liten tyngd. Sen får den droppa av vätskan på kall plats. Det kan ta en stund, typ över natten. När det är rätt konsistens på röran så hackar jag gul lök fint, smular ned torkad svamp och tar en näve örter av valfri sort och lite salt. Blandar allt  i massan och petar ned det i hinken igen. Det får stå i kylen till minst nästa dag för att smakerna ska gifta sig.Kan smaksättas med precis vad du gillar. Jag gör en variant med chili och vitlök ibland. Gott och så mycket billigare än köpeostar.

2 responses to this post.

  1. Vad gott allt detta låter.
    Tack goa du för att du delar med dig!!

    Inlägget sparat!

    Kram!

    Svara

    • Vassego! Är lite pressad med att hinna allt möjligt IRL just nu. Haft hund till låns också, i en hel vecka. Mysigt men det tar sin tid.

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: