Plast i naturen

Såg tidigare i kväll en snutt av ett program ang. plast i naturen.Egentligen handlade den delen jag såg om vatten på flaska, Detta elände! Kranvatten som buteljeras och säljs till enormt överpris. Många tror att flaskvatten är nyttigare och renare men egentligen är det precis tvärtom. Häll upp vatten på flaska, ställ det ifrån dig i några månader får du se!  Testa och du kommer aldrig mera att köpa en flaska vatten.

Flera stater i USA har förbjudit flaskvatten, då 90% av USA har utmärkt bra kranvatten. Borgmästare i sin förening gick i spetsen och antog en regel att man skulle sluta att köpa in vatten på flaska till kommuners möten. Istället ställde man in kallt vatten i termosar, kranvatten. Man har också förbjudit plastpåsar och polyetenplast i många delstater, det vita man vanligen  har till förpackningar på hämtmat.  Bra jobbat!

Man har testat och testat igen och kranvattnet vinner i smaktesterna och även i de kemiska analyser som görs. Rent och nyttigt! Har man dåliga, gamla ledningar, kan man köpa ett filter att sätta på kranen som tar bort eventuella partiklar som lossnat.

Att vi i Sverige ens tänker på att köpa buteljerat vatten är knäppt. Vårt fina vatten, som vi spolar ut i toaletter och handfat för att vi har så gott om det. De flesta med egna brunnar har också fint vatten, det är ju lätt att testa. Professor Vatten svarar på alla frågor om vårt vatten. Speciellt de barn har att ställa, ofta de klaraste, klokaste. Här lite kul för ungarna om vintervatten. Snö, is mm.

I ett av våra världshav finns en enorm ö av plast. Den flyter runt, runt och bitarna i den sväljs av havslevande varelser, fåglar, fiskar, sköldpaddor. De svälter sedan sakta ihjäl, magen är ju full men av plast.Plastbitarna sönderdelas ju inte utan mals emot varandra till mindre och mindre partiklar. De minsta bitarna äts av fiskar, i tron att de är mat. Så småningom finfördelas plasten så fin att den hamnar i oss, via maten. Kul! Vi äter våra egna sopor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: