Sköljmedel och allergier, hör de ihop?

Skrev om ett sköljmedel vi av misstag inhandlade tidigare. Outdoor fresch, det låter väl fint?

Man får en förnimmelse av tvätt som hängt ute på tork, som doftar sommar, barndom. Fast det luktar allt annat än så! Starkt, stickande, kväljande… och kliar i halsen bara jag känner lukten eller passerar hyllan den står i, ute i affären.

Nu har jag fått flera sökningar på just den produkten här i bloggen.

Om sköljmedel säger Wiki, somdock  inte alltid är den mest pålitliga av källor, så här : Om man använder sköljmedel kan man få bort en del av den statiska elektricitet som uppstår i t.ex. satintyger. Å andra sidan innebär sköljmedelsanvändningen att svårhanterbara kemikalier sprids till vår miljö. Sköljmedel kan möjligen orsaka allergier. Studier har visat att mjukgörare (ftalater) som finns i sköljmedel sätter ner immunförsvaret vid regelbunden användning. Parfymer och ftalater är tyvärr heller inte något som reningsverken kan ta hand om och på så sätt når de naturen. Därför är de flesta sköljmedel inte miljömärkta.  -slut citat

Här några av de ämnen sköljmedel innehåller. Som följer med kläderna till din kropp, din säng och även dina barns kläder, kroppar och sängar. Och till reningsverket med tvättvattnet. De rapporteras minska vårt immunförsvar och vad de gör med livet i vattendragen återstår att få se. Gissar att en hel del passerar ut genom reningsverket.

Benzyl Salicylate –Lösnings- och fixeringsmedel för doftkemikalier

Butylphenyl Methylpropional- Hexylkanelaldehyd: Vanlig allergen enligt SCCP:s kartläggning. Ingår med 5 % i den nya parfymblandningen Fragrance Mix II (FM II) som började användas rutinmässigt för spårning av doftämnesallergi 2005.

Citronellol – betraktad som miljöfarlig. EU-myndigheter har diskuterat i åratal om att förbjuda eller begränsa användningen av citronellol i kosmetika, därför att misstankarna om dess skadlighet är starka och dokumentationen om riskerna otillräcklig.


Eugenol -starkt hudirriterande. Kan ackumuleras i fettvävnad. Riskabel för framför allt lever och njurar; påverkar blodets koaguleringsförmåga, möjligen cancerogent i djurförsök. Bör undvikas under graviditet, vid prostatacancer och regelbunden konsumtion av paracetamol (t. ex. Panodil).

Geraniol –  Hudirriterande och allergen. Ingår med 1 % i standardblandningen The Fragrance Mix som används för att spåra doftämnesallergi. 3-7 % av reaktionerna på testet kommer av geraniol. Av dem som redan har kosmetikaeksem reagerar upp till 30 %. Ickeallergiker som testats med 5 % har inte reagerat. Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror

Hexyl Cinnamal – Kanelaldehyd: Kanelaldehyd och eteriska oljor med mycket kanelaldehyd kan framkalla spontan abort.

HydroxycitronellalHudirriterande, vilket varit känt i årtionden.Av dem som har kosmetikaeksem reagerar 10-45 %.  I en europeisk studie på 1.072 eksempatienter i början av 90-talet reagerade 0,75 % allergiskt på hydroxicitronellal, i en dansk studie på 3.179 eksempatienter 2002-2005 reagerade 0,9 % av männen och 3 % av kvinnorna allergiskt på 5 % hydroxicitronellal i vaselin. Har rapporterats bidra till uppkomsten av psoriasis.

Linalool Kan ge överkänslighetsreaktioner och har rapporterats bidra till uppkomsten av psoriasis. I slutet av 90-talet tog EU:s vetenskapliga kommitté upp linalol på sin lista över de vanligaste doftallergenerna i Europa. Det är oxidationsprodukterna, bildade när linalol kommer i kontakt med syre, som irriterar. I en svensk studie (avhandling vid Sahlgrenska akademin i Göteborg 2009), baserad på 3.000 personer med kontaktallergi, visade sig oxiderat linalol vara den tredje vanligaste orsaken, efter nickel och kobolt – linalol var alltså den vanligaste eksemorsaken av alla kosmetikaingredienser. Ca 2 % av befolkningen är allergisk mot linalol och 5-7 % av personer med eksem som lapptestas.

Samtliga listade ämnen  är med på listan över de  mest allergiframkallande ämnen.

Dessa 26 ämnen ska tas upp i produktens innehållsförteckning när koncentrationen övertiger 0,001 procent i produkter som inte sköljs av, till exempel lotion och deodorant, och 0,01 procent i produkter som sköljs av, till exempel schampo.

Vissa av dem är misstänkt cancerframkallande, ett i stora doser ger dödliga lugnskador, ett ämne kopplas till uppkomsten av Psoriasis…

 

Klagade lite , ställde frågor till tillverkaren, Colgate, då. Svaret var, ursäktande, undvikande frågorna och produkter skickades som ursäkt för mitt besvär. Produkter med samma doftämnen, som gick i retur med frågan om hur kundtjänst resonerat i frågan. Nya produkter skickades, tandborstar,  tandtråd för att vara på säkra sidan;-) besvärlig kund, usch då.

Att vi gått över till en doftfri variant, när det behövs, behöver väl inte sägas. All tvätt mår inte bra av att sköljas med kemikalier, speciellt inte träningskläder och annat med elastan och materiel som ska andas. Lakan och frottehanddukar som tumlas behöver inget sköljmedel, inte strumpor och trosor/kalsonger heller. Bara tröjor, toppar och sådant som annars helt tappar form och färg kör vi numera i sköljmedel. Fleecetröjorna nu på vintern går faktiskt inte att använda utan att man sköljt med medel. De blir så statiska att man fastnar i allt;-) Men man kan ju använda ull, faktiskt.

Annonser

9 responses to this post.

 1. […] Jag har skrivit om problemet förr. Jag har också varit i kontakt med Colgate om saken. De skickade en massa varor.  Tandtråd, tandkräm(som jag inte kan använda pga nåt ämne i det), tandborstar. Inte vad jag ville direkt. Ville ha svar på varför de använder allergiframkallande medel i sina sköljmedel. Det fick jag inte. […]

  Svara

 2. Vi har använt Er information om sköljmedel i beskrivningen av miljöfördelar med den bästa svenska miljönyheten i december 2010. Jfr. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/knycer-110116

  Svara

  • Då har jag uppnått mitt syfte, att sprida information om en riskabel ämnesgrupp som används aningslöst av väldigt många.

   Svara

 3. Posted by Thomas Karlsen Foto on 20 augusti 2012 at 14:38

  Jättebra artikel. Själv är jag fullt frisk, varken rökar eller snusar, eller blir för berusad för ofta.. Men vissa sköljmedel gör att jag får hjärtrusning, eller vad det kallas för, samt nyser och näsan rinner. Använder sedan 3 tillbaka aldrig sköljmedel i sängkläder.
  Självklart att de flesta sköljmedel påverkar kroppen negativt, och är säkert en given orsak till ökningen av allergier.

  Svara

 4. Posted by Lennart on 20 augusti 2012 at 15:11

  Bästa tvättmedlet man kan köpa är Atsko Sportwash man slipper sköljmedel och parfym
  dock lite dyrt i sverige.

  Svara

 5. Jag har fått såna besvär av att folk använder sköljmedel och värst är Comfort som gör att jag snart måste flytta ut i skogen. Jag har fått besvär med heshet, hosta, andningssvårigheter, besvär ner i bröstet. Folk verkar vräka på hur mycket som helst och det behövs inte så dom slänger pengarna i sjön och blir så småningom sjuka själva och även miljön som du skriver så bra i ditt inlägg. Jag trodde jag var ensam om men har nu sett och hört att fler reagerar. Jag får också hjärtrusning som Thomas skriver så bra i sin kommentar. Vi hade eget hus förut men sen vi flyttade till lägenhet så har livet blivit ett helsike.

  Hälsning Malin

  Svara

  • Problemet är ju att de ämnen vi reagerar på förbjudna pga just de reaktioner vi får. MEN…om de används i mycket små mängder, vilket räcker för en reaktion, så är det ok, enligt reglerna.
   Det räcker verkligen med en minimal mängd, inga stora mängder som man skulle kunna tro. En droppe parfym med fel ämne och jag reagerar även om personen tvättat sig, då ämnerna är så starka att de finns kvar.
   De borde stoppas helt!

   Svara

  • När vi bodde i lägenhet så var vi tvungna att köpa egen maskin, gick inte att använda tvättstugan, pga alla de som envisas med att stinka ner allt med sina medel

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: