Vad smakar Karl-Johan svamp?

Den frågan hamnade någon här i bloggen med. Nötigt, sägs det. Gott, definitivt. De torkade doftar fruktigt, varmt, lite jordigt kanske man kan säga. Svårt att beskriva med ord. Har som tur är lite kvar att smaka på. Säsongen -09 var ju inte lyckad för Karl-Johan svampen.

Jag lägger mina torkade K-J i blöt genom att hälla kokande vatten på dem i en skål, bara så det täcker. Sedan får de stå nån halv timme. Kokar in vätskan, om det är någon kvar, i torr stekpanna, klickar på smör och lite rapsolja och steker svampen sakta på låg värme. Länge.

Den är underbart god som den är och blir finfin i soppa, gryta eller som tillbehör på mackor.

Vill jag ha en  sås häller jag på grädde som får koka ihop, saltar lite och har ev på lite timjan, inget mera. Då får svampens egna smak dominera.

Torkad Karl-Johan svamp. Eller Stensopp som den också heter. Skuren i tunna skivor och torkad på nätram med hjälp av en vanlig bordsfläkt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: