Köttgryta med rötter

Ibland vill man göra det lätt för sig i köket. Jag som inte äter kött gillar grytor, de lagar sig själva. Nästan. Köp en bit kött, av valfri sort, men välj delar som ska kokas. Billigare så. 100 gr per vuxen portion behövs, mindre för barn.

Skär köttet i munsbitar, eller betala extra och köp färdiga grytbitar. Bryn bitarna i smör eller olja. Lägg dem i en större gryta eller kastrull med tjockt botten och bra lock.

Skala och slanta en halv morot per person, skala och klyfta en gul lök för varje halvt kilo kött. Ta vilka andra rotsaker du gillar, jag brukar ha i  kålrot, rotselleri och palsternacka, ibland också sötpotatis, andra sorters lök och kål. Morötter finns i flera färger om man vill variera men inte vågar riktigt.

Ställ grytan på plattan, häll på kokande vatten så det täcker,  1msk salt och ha i hela eller krossade pepparkorn efter smak, 5-10 hela brukar räcka. Ta vilka andra kryddor du tycker om av timjan, rosmarin, basilika etc.

Koka upp och sänk värmen. Låt småkoka tills köttet är mjukt och faller isär när man petar i det. Beroende på köttet kan det ta 1-1½ timme. Lamm och gris går snabbare än nötkött.

Smaka av, krydda upp om det behövs. Servera med potatis eller ha i dem när köttet kokat i 1 timme. Eller servera med ris om det passar er bättre.

Blir bara godare av att stå kallt till dagen efter!

En annan gång kan du ha i en burk med krossade tomater och krydda med basilika, så får du en helt annan sorts gryta.

Fyll på med paprika, i bitar och som pulver och du får en kraftigare gryträtt.

Eller ta i curry och äppelbitar och häll på lite grädde eller kokosmjölk mot slutet.

Grytorna funkar så klart att göra utan kött. Jag gör mina egna med fast tofu i bitar, med svamp(taggsvamp i bitar är fint) och med olika sorters bönor. Annars görs det likadant, bara koktiden skiljer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: