Om han var i hennes skor

Undrar om denne domare, Chefsrådman på Göteborgs Tingsrätt, skulle ta lika lätt på ”gratulationer” på födelsedagen om han behövt ansöka om besöksförbud för någon? Leva gömd, i rädsla?

Han anser nämligen att det inte ska bestraffas att en med besöksförbud/kontaktförbud belagd person grattar sitt offer på födelsedagen.

Att ansöka om besöksförbud gör man inte lättvindigt. Många gör det inte alls, för att polisen avråder ofta. Det leder bara till att han blir mera arg, brukar de säga. Åklagaren avslår också oftast, för att ”det har så liten effekt”. Den som vill bryta emot det gör det ändå, ännu argare.  Eller så har han redan straffats och ska inte begränsas ytterligare. Säger de.

Det finns alltid goda skäl till det,  om man har fått det beviljat. Inte alls lätt att få det. Men lätt att komma undan med överträdelser är det.

Så naiva kan vi och våra ”lagerfarna” inte vara att vi inte inser att ett telefonsamtal med ”vänliga ord” inte kan användas för att hota och trakassera.  Som någon sa” om maffian frågar om barnen mår bra, är det inte av vänlighet!

Dags att skärpa till rådande praktik. Lagarna finns men följs inte.  Straffsatserna är ok men bara den lägsta straffsatsen används av domarna.  Om alls.

Den som förföljer och trakasserar någon gör inget sådant som gratulerar utan baktanke, som offret väl känner till. Allt görs med vissheten om att meddelandet går fram. Man talar om att” du kan inte gömma dig, jag kan alltid nå dig, hitta dig”. Vad än polis och lag tycker.

Inför påföljd med fotboja omgående! Förslag om det finns.

Allt annat är djupt orättvist och lagvidrigt. Enligt svensk lag har alla medborgare rätt till trygghet och skydd men mängder av oss lever under hot, dagligen, år ut och år in. Det är inte acceptabelt!

Varje påminnelse, överträdelse,  skapar panik, ångest och förlamning.

Jag vet, jag levde ju så. Lever under skydd nu också. För alltid, förmodligen.

ps. jag skriver han, trots att det ibland kan vara en hon, som hotar/trakasserar. Statistiken säger att det oftast är en han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: