Journalister skriver om Karl-Johan

De skriver det som säljer,  just nu att det är mycket svamp i skogarna. Det är iaf vad en av mina svampgurus,  Klas Jäederfeldt, upplevt. I papperstidningen, Expressen igår,  står det,  lagt i  Klas  mun att det finns massor av Karl-Johan nu. Tvärtemot vad han sagt. Vad han sagt är att efter en het sommar och därefter mycket, regn så brukar det vara gott om K-J. Alltså inte nu. Ännu i alla fall. För att det inte har regnat.

På sina håll, mest i Blekinge och norröver finns det svamp, men inga stora mängder.

Förvånar mig inte. Så är det varje höst. Man har inget att skriva om, det är svamptider, man haussar upp svampen utan att veta hur det är, egentligen.  Förra året var det kantareller det kryllade av. Vissa år har jag sett artiklar återanvändas, till och med.

Okunniga men förhoppningsfulla svampplockare läser kvällstidningarna och rusar ut. Svamp är ju så gott.

Så här ser de ut, Karl -Johan svampar, eller Stensopp som den heter.

Många är de påsar och korgar jag fått mig förevisade, med innehåll som kunde både döda och ge allvarligt illamående. Man vet inte vad man plockar, helt enkelt. Det liknar bilderna i tidningen och det nöjer man sig med. Vissa svampar liknar ju andra rätt mycket.  Följderna kan vara i bästa fall obehagliga. Förra året dog flera av svamp.

För att vara säker på vad man plockar måste man känna svampen utan och innan. Titta, plocka upp,  känna på svampen,  titta igen på foten och  på lameller/skivor/rör,  lukta, vända och vrida, smaka en liten bit om alla kriterier stämmer. Svamp i skogen ser inte alltid ut exakt som i boken så man ska vara noga.

Mitt råd är att inte plocka något som kan förväxlas med giftiga kompisar. Inga vita svampar om man inte är mycket duktig, alltså. Soppar är trygga, vår enda giftiga sopp växer sällsynt på Gotland. Men den mycket illasmakande Gallsoppen växer överallt och blandas lätt ihop med Karl-Johan soppen. Den smakar spya, helt enkelt. Galla.  En liten bit av den förstör hela anrättningen. Så var noga!

Är det rätt sort så rensar man av jord och annat direkt så man inte smutsar ned sin svamp.

Många plockar också i plastpåse, vilket är direkt farligt även om svampen i sig är ätlig eller god. Jordbakterier på svampen förökar sig snabbt i värmen och förstör svampen.  Vilket ger magont och i värsta fall matförgiftning. Luftigt ska det vara, det man plockar i. Om inte annat så är en papperskasse bättre än plast.

Väntar ivrigt på regnen, vilket är det som får svampen att ploppa upp. Ännu har här bara regnat några få minuter på flera veckor. När det är så varmt, som det varit, rinner det bara på ytan och dunstar  snabbt bort  istället för att sugas upp av jorden.  Räcker inte för att få fart på tillväxten, tyvärr.

Men när regnen, de ordentliga, väl kommer så sätter Karl-Johan, och andra soppar fart. Då kommer de att dyka upp över natten bara. Kantarellerna har jag inga förhoppningar om, skogarna är så torra så de knoppar som fanns är uttorkade.

Var och vilka svampar som finns att plocka kan man få tips om på Svampguidens rapportsida. Vi som plockar ofta och mycket skriver in fynd där. Inte på metern var men uppgifter om  län och ungefärligt område kan man hitta.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: