Kantareller, gula, vita och giftiga

Det finns inga giftiga kantareller. Punkt.

Jag har skrivit det förr, andra också.

Nu har det kommit sökningar på det här i bloggen  i mera än ett år. Det började med ett aprilskämt i en värmländsk tidning och har tydligen fastnat i folks minne.

Gula kantareller, Cantharellus cibarius är den vanligaste formen. Vet att många gnisslar tänder om man säger gul kantarell, men just här gör det saken tydligare. De blekare kallas av en del sommarkantarell men ska vara samma sort, bara ljusare. Kanske torkan ändrar färgen.

Det finns helt vita kantareller på en del håll, jag känner till ett par platser  där de växer. Lätt rosa finns också. Varför vete katten. De har diskuterats mycket på Svampguiden. Kolla vidare där.

Nu finns det kantareller att plocka på olika håll i landet. Men inte häromkring. Kollade senast idag på många säkra ställen. Inte en knopp ens. Inte plockat, inte bökat av vildsvinen. Bara tomt.

Tålamod. Det är dagens ord.

2 responses to this post.

  1. här….finns määängder med svamp bakom husknuten…Å jag har inte en aning om vad de heter…så jag låter dem stå kvar där i skogen 🙂 Den enda svamp jag kan, är den sk gula kantarellen och det har vi också här 🙂

    Varmkramar om

    Svara

    • Lyckans du;-) Vill också vara i skogen, någon annanstans, där inte vildsvinen äter allt som kommer upp, som här. Men här ska väl också komma svamp. Ha det fortsatt gott på semestern!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: