Fy fan för sån mat!

Fabriksmaten ett hot mot hälsan. Så ungefär kan man sammanfatta artikeln i Dn idag. Den grundar sig på boken ”Döden i grytan”.

Det är idag lättare att få servera pulvermos fullt av tillsatser än riktig mos av färsk potatis.

Något är allvarligt fel. Den som äter maten, ofta de äldre, sjuka och våra minsta, får inte veta att maten måste ätas 15 minuter efter uppvärmning och inte sparas, för att vara säker på att inte bli sjuk av den. Inte heller vad maten innehåller.

Att den inte är varken god eller ser aptitlig ut skriver jag under på. Höll på att svälta ihjäl, gick ned massor, när jag låg inlagd. Om inte familjen kommit med tillägg i form av proteiner och frukt hade nog inte kroppen orkat tillfriskna så snabbt. Just när man är sjuk, eller ska läkas efter operation eller andra ingrepp måste maten vara extra bra.

När man är äldre ändras smaksinnet, dofterna och utseendet blir viktigare. När man är sjuk har man kanske inte så bra aptit och då borde maten verkligen vara tilltalande. Inte producerad i stordrift, långt borta, förpackad, förvarad, mikrad och serverad på samma papperstallrik. Det är inte aptitligt!

Regeringen har utropat Matlandet Sverige och politiker talar sig varma för närproducerat och riktig mat, lagat från grunden. Ändå kommer pråpåer från byråkrater om skärpta krav som omöjliggör eller försvårar för de närproducerade och småskaliga. Stordriftstanken sitter som satt i betong hos beslutsfattare på mellannivå. Som i gamla Sovjet. Det enda som gynnas av kraven är stordrift i stora fabriker, transportörer som kör mat över land och rike. Att man kör mjölk , ägg och vetemjöl från Skåne till Norrland för att laga pannkakor, som sedan körs runt till skolor i landet. Oj, glömde mellanlagret, platsen där allt samlas för vidare distribution.

Vi har massor av kök i skolor, men de används bara för uppvärmning. Slöseri med resurser och mat som bara slängs, för att den inte är god. Och ungarna köper godis istället för att äta maten.

Ungarna på dagis får inte gå in i köket, så hur maten hamnar på tallriken vet de inte om inte någon låter dem vara med hemma. Vilket inte är vanligt, heller.

Galet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: