Dagens skörd

Tog en promenad i skogen, ett par timmar bara nu på eftermiddagen. Vi har ju jobbat i trädgården och så idag. Och jag har fått dagens dos av kattgos! Grannen har ett par Sibiriska katter och en liten besökare hos dem lämnade dörren öppen. Ena kissen passade på och smet. In under bilen så klart. Såg den från grönsakslandet och familjen kunde försöka ta den. Inte gick det så bra. Katten kom som skjuten ur en kanon genom den lucka de råkade lämna, in på tomten och passerade mig. Utan att jag försökte fånga den. När den stannat lite längre bort så pratade jag lite med den och plockade upp den bara. Enkelt. Och den protesterade inte alls, tvärtom. En jättegosig katt är det, har ju hälsat på den tidigare. De är innekatter som har en hage med katthus ute också.

Vi satte vitlök som då ger skörd nästa sommar. Komposten är vänd och sorterad så det som är färdigt är för sig. En rejäl hög, motsvarande bra många säckar jord som vi annars fått lov att köpa. Resten får multna vidare och där fyller vi på med det som blir över när vi skördat. Blast från potatis, morot, rödbeta och annat. Dessutom klippte vi ned hallonraderna så bara de grenar som är färska står kvar. De bär frukt nästa år. Bönorna har gjort sitt och resterna åkte på komposten, de är jättebra jordförbättring. Liksom alla ärtväxter.

Våra ryggar kändes en del efter allt det. Så en skogspromenad kändes lockande, det hjälper alltid till att låsa upp stela muskler.

Vi gick på en grusås med mest tall men det finns fläckar av blåbärsris mellan också.  Träden står glest och solen har torkat ut växtligheten. För ett par år sedan skördade man en del träd där. Resterna lämnade man kvar så riset och vildsvinens bökande gör det svårframkomligt bitvis. Förr var den skogen en guldgruva för svamp och bärplockare.  Inte nu längre. Inte sen svinen kom dit. Kantarellerna har nästan försvunnit, de trivs inte i öppen jord, som det ju blir efter vildsvinen.

Plockade  i alla fall kilovis med Rimskivling.   Få plockar den. Förr hette den Rynkad tofsskivling men många svampar har fått nya namn. Den kallas av mig och en del andra också för Mormors nattmössa. Tänk dig en mössa i gammelrosa flanell, i duschmössemodell. Just så ser knoppande rimskivling ut.

Inte en nybörjarsvamp, men mycket god. Man ska vara noga när man plockar den, det finns risk att man förväxlar den med någon spindling, eller spindelskivling som de hette tidigare. Och många spindlingar är giftiga.

Delade Rimskivlingar.

Alltid med ”rimfrost” på hatten, som vore den pudrad. Den  har en ring som känns som hud, och hela svampen doftar gott. Den ska absolut aldrig ha någon strumpa! Titta på alla kännetecken och låt den vara vid minsta tveksamhet. Skär igenom redan i skogen, den är ofta genomstungen av larver. Växer ofta i stora samlingar. Torkas lämpligen, Mina ligger på tork nu, skurna i ”kvartar”.

Lite kantareller fanns det också, lagom att fylla en stekpanna med. Och Svart trumpetsvamp, och några Kallar. Och så den just nu vanliga Sandsoppen.

Tack snälla människan som uppfunnit mygghatten! Utan den hade vi vänt. De här hjälpte gärna till varje gång man böjde sig ned.

Mygg på byxa

Så hittade jag en svamp som fick stanna kvar. En för mig okänd ticka. Jättevacker och stor.

Så, mera hann vi inte med idag. Imorgon nya äventyr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: