Äter du margarin?

Vet du vad det innehåller och hur margarin tillverkas, i så fall?

Så sammanfattar Matfusket det. Utmärkt, pedagogiskt och tyvärr sant.

Livsmedelsverkets sida kan man läsa lite om det. I de flesta margariner, både de för smörgåsen och de för bakning, ingår palmolja. Odlandet sker på mark  som röjts av regnskog, så tex orangutangerna dör ut. Jorderosionen gör också att mer och mer skog måste röjas.

Vissa oljor, exempelvis palmolja, kan genom så kallad fraktionering delas upp i olika fraktioner med olika smältpunkt; en fast (palmstearin) och en mera flytande (palmolein). Processen sker genom långsam nedkylning i kombination med filtrering, ibland tillsammans med lösningsmedel (extraktionsbensin).

Förutom det så bildas transfetter vid processandet av oljan.

Transfett bildas när flytande växtoljor ”härdas”. Härdning är en teknik som används i livsmedelsindustrin för att göra fettet hårdare så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt. Det ökar även hållbarheten.

Vid härdning omvandlar man på kemisk väg det nyttiga omättade fettet till mättat fett, som är onyttigare. Om oljorna härdas fullt ut omvandlas alla omättade fettsyror till mättade. Ofta avbryts härdningen innan dess, och det är då det bildas transfettsyror.

I margariner vissa påstås det finnas nyttiga ämnen, de finns också där, men koncentrationen är så liten att det saknar betydelse.  Omega 3 och 6, olivolja låter ju bra och kostar därefter. Ät fisk och använd kallpressad svensk rapsolja så är det behovet åtgärdat. Vissa produkter är under granskning, just nu de med växtsteroler. De påstås sänka kolesterolet och vara bra för hjärtat. Återstår att se hur länge de finns kvar.

EFSA(EU:s livsmedelsmyndighet) har granskat vetenskapen och kommit fram till att tillsatta växtsteroler har en viss LDL-kolesterolsänkande effekt. Någon vetenskap som säger att de ger positiva hälsoeffekter finns däremot inte. Alltså underkändes önskemålet att få påstå detta i reklam.

Mera om de dyra och konstgjorda produkterna kan du läsa hos Kostdoktorn.

EFSA trycker även på att tillsatser av växtsteroler troligen inte är lämpligt till gravida eller ammande kvinnor, eller barn under fem års ålder. Personer som äter kolesterolsänkande medicin bör använda växtsterol-produkter endast under medicinsk övervakning.

Köp smör, eller kallpressad olja av bra sort! Bättre för både  hälsan och miljön. Använd sunt förnuft och kritiskt tänkande när du handlar mat. Reklam säger inte sanningen, bara det som behövs för att sälja produkterna. Det är vad tillverkaren betalar för. Och du som kund i slutändan.

Texten är lånad från Livsmedelsverket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: