Säkra svampar att lära sig

För nybörjaren i svampskogen finns det arter man kan börja med i trygg förvissning om att inte få med något farligt.

Bland  sopparna finns en giftig, den växer  på Gotland. En direkt jätteäcklig, Gallsoppen, som det gäller att lära sig känna igen. De övriga är mer eller mindre ok.

Just nu finns Sandsoppen i mängder. Går inte att förväxla med något farligt.  Örsoppen liknar den, lite, men den är ätlig.  God är Sadsoppen, ännu godare som torkad. Sägs tävla med Murklor i smak då. Gillar den men inte murklor. Dem plockar jag inte alls, då gifterna inte går att vare sig koka eller torka bort.

Karl-Johan plockar många nybörjare. Lätt svamp att lära sig. Men den har kort säsong som nästan är över nu. I stora delar av landet är det så.

Kantareller förståss! Inte många svampar man kan missta sig på där. Narrkantarellen och den gula vaxskivlingen. Men de växer på helt olika ställen än kantarell. Lukta, känn, vänd och vrid så sitter snart känslan för rätt eller fel i öga och hand.

Var försiktig när du plockar Trattkantarell, den växer ofta ihop med annat. Plocka dem med känsla och blick påkopplade. Riv inte bara ihop för då åker det lätt med sådana här. Som du ser så växer den bland trattisarna. En sorts bandad spindling. De flesta spindlingar är minst oätliga , flera giftiga.

spindling, inte nyttig!

Se om du kan hitta den Svarta trumpetsvampen. Den kan inte förväxlas. Den är god, men lite speciell. Hittar man den så hittar man massor. De växer i ”flock”. Mycelet kan sträcka sig över stort område så kika runt när du hittar en svamp! Likadant med de flesta svampar.

Blek Taggsvamp är god som ung, växer ofta i massor och passar ihop med all annan svamp.  Ensam är den lite blek i smaken. Lätt att känna igen och omöjlig att blanda ihop med något farligt. Brödtickan är ätlig, liksom lammtickan och fårtickan, rödgula taggsvampen är godare men spröd och spenslig.

Kremlor finns det massor av. Om du lär dig att känna igen bara en sort av dem så blir det mycket svamp. Akta dig för de röda kremlorna i början, många är skarpa eller oätliga.  Mandelkremlan, guldkremlan och sillkremlan plockar jag. De andra får stå kvar, till andra som gillar dem.

rapporten om förra säsongen finns massor med svamp listade. Mina favoriter och lite annat.

Gå  gärna in på Svampguiden och läs på om de olika arterna, ladda ned appen till din mobil eller köp en svampbok. En modern. Gärna en som får plats i fickan.

Varning för gamla svampböcker!

Många nya gifter har hittats, många svampar har omkategoriserats eller bytt namn. Ha de gamla kvar som referens, att jämföra bilder i.  Svamp kan variera mycket i utseende.

Det viktiga är att känna till de svampar man plockar för att äta. Utan och innan. Vid minsta tvekan, låt bli.

Plocka en svamp av en ny art för att lära känna den, jämför bilder, kolla alla kännetecken, smaka försiktigt. Alla tycker inte lika om svamp, de som står som delikata kanske inte alls faller dig i smaken. En del svampar ger magont för vissa människor medan andra klarar dem utan problem. Andra är så lika något som ger problem att det är bättre att låta dem stå, tex fingersvampar.

Svampgifter är lömska, det tar ofta flera dygn innan de visar sig och då är skadan redan skedd. Njurskada vill man inte ha!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: