Om matavfall idag

Om hantering av matavfall skriver man under Stockholmsdebatt i Dn idag. Igår, skulle publicerat igår, slant och han inte kolla. SRY!

Folkpartiet föreslår avfallskvarnar istället för lastbilar som kör bort matsoporna. Bravo! Äntligen.

Vilken förändring det skulle betyda för sophanterarna att slippa rinnande, stinkande matsopor i säckarna. Vilken skillnad i sopmängden också. Och samtidigt antalet sopbilar på vägarna.

Då kunde det användas till biogas istället för att förbrännas. Biogas att köra bussar eller lastbilar på.

Kompostering är ett annat alternativ men inte hanterbart i stor skala. Lakvattnet, stanken mfl skäl gör det inte till en bra lösning. Har bott i närheten, inte ens i omedelbar närhet utan 1 ½ mil från en sådan kompost och den stanken…! En varm sommardag  med fel vindriktning ville man bara fly!

Komposterar gör vi däremot gärna. Skulle önska att alla som ville kunde få hyra/låna en varmkompost. Nu måste den inköpas vilket avskräcker många, för billiga är de inte. Utan varmkompost måste ändå en hel del matsopor slängas i vanliga påsen. Allt animaliskt.

Nu har vi en hink som töms på komposten när den blir full. Skal, blast, fruktskruttar, svamprens och kaffesump åker i den. Inget animaliskt däremot. För vi har ännu ingen varmkompost. Äger inte huset, än. För komposten står i trädgården vi sköter om och producerar fin jord att odla nytt i. Vi märker skillnad i sopmängden, så klart.

Till våren har vi en fin hög med bra jord. Istället för att köpa den i säck så har naturen själv omvandlat vårt trädgårdsskräp till jord. Små pinnar från gamla buskar, grenar körda i kvarn, löv, gräsklipp, äpplen och plommon som fallit från träden, grönsaksrens, skräp från trädgårdslandet, och så hinkens innehåll och  noga uttorkat ogräs… Allt har med naturens hjälp bildat en väldoftande fin jord.

Ok, vi har vänt och luftat nån gång och vattnat lite när det var som torrast.Men annars sköter naturens små hjälpare om den högen.

Tänk om alla fattade vitsen med det! Och hur lätt det är.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: