Mitt val idag-svampskogen

Helt ensam var jag inte, hade sällskap av älglusen eller älgflugan som den egentligen heter. Tvi! Äckliga kryp. Myggen har minskat lite i antal, som tur är.

Lyckades väcka upp ett vildsvin också, inte meningen. Den studsade upp nån meter framför mig, och rusade åt rätt håll, bort från mig. Glömde bort att föra oväsen, för att varna. Tassar så tyst i skogen när jag är ensam, då får man se mycket. Hjärtat slog lite snabbare en stund, men inget hände ju.

Åkte ut tidigt, men runt lunch så kom det ut rätt många. Bytte skog då.

Har plockat Svarta trumpetsvampar, Trattkantarell, Kantarell(både blek och den knallgula), Blek taggsvamp, GranBlod-, Skägg- och Skogsriska. En champinjon ett par olivvaxingar och massor av Sotvaxing.

Den bleka taggsvampen tycker många är trist, för den smakar rätt lite ensam. Fyller ut  rätter med annan svamp med den och använder den som bas i grytor och svampbiffar. Den är ganska köttig och behåller konsistensen tillagad.

Sotvaxingarna kommer nu och säsongen är kort så ut och leta!  Ofta växer de i sluttningar med gran och mossa. Ett gott råd är att dela dem i skogen. Ofta är de genomstungna av larver. De doftar underbart, åt honung till. Konsistensen är lite skaldjursaktigt skivig när man steker dem.

Nu är alla svampen omhändertagen, en del ligger på ramar för att torka. En del är avkokat i torr panna, blodriskorna stekta i smör i väntan på kvällsmackan. Riskorna ligger i blöt, ska koka dem senare. Saltar in dem sedan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: