Svensk rasförädling?

År 1922 grundades det Svenska institutet för rasbiologi. På en socialdemokratisk motion.

Redan år 1909 hade de grundat Svenska sällskapet för rashygien.

Man skulle nå målen om en ren svensk ras genom bla tvångssterilisering av de som ansågs undermåliga. Det förekom i Sverige mellan  1934 och 1975.  Ofta på unga kvinnor som inte fick veta vad ingreppet innebar.

Och fortfarande förekommer det! Fast då som tvingande för den som fötts i fel kropp och väljer att byta kön.

Alva Myrdal  grundlade begreppet A-barn.  Perfekta blivande arbetare, indoktrinerade på dagis till goda lydiga och flitiga socialister. De andra skulle sorteras ut, gömmas undan. Mindre värda som de var.

Följande text är ur en essä av Benny Jakobsso, publicerad i Uppsala Nya tidning den 24/6 2007

”Den svenska rashygienen fick starkt stöd från tidens kulturpersonligheter – Ellen Key, Selma Lagerlöf, Anders Zorn, Johan Saxon, med flera. Detta stöd har ännu inte utforskats, men åtminstone några förefaller varit kvar i ett äldre socialdarwinistiskt reformtänkande och, i liket med den samtida Sigmund Freud, inte insett att lamarckismens vetenskapliga anspråk var skjutna i sank. En sådan kvardröjande äldre uppfattning kan också ha bidragit till att så få var kritiska mot rashygienen åren kring 1920. Först när institutet var upprättat tog kritiken fart, då Torsten Fogelquist i DN 1923 frågade varför Lundborg behandlade samhällsklass som biologisk kategori.

Det var mot bakgrund av tidens reformvilja och den senaste vetenskapen som Herman Lundborg och hans anhängare kunde iscensätta sitt opinions- och lobbyarbete för ett rasbiologiskt institut. Så tillkom den rasbiologiska motionen och det enhälliga riksdagsbeslutet 1921.”

Sen kommer sossarna  och beskyller Alliansen för rasism!

I skolböcker från 50-talet står saker om andra raser än den svenska som idag skulle bli fällda. Den generationen som läste dem styr vårt samhälle nu. De värderingar finns kring väldigt många köksbord, i de fall de inte vädras offentligt.

One response to this post.

  1. Posted by Hillan on 25 september 2010 at 15:59

    Glöm inte bort att dessa ideer var helt rumsrena på den här tiden (därmed inte sagt att de är bra, men det kan ju förklara varför det var lättare att driva igenom). Iså fall kan man lika gärna anklaga liberalismen för diskrimineringen och slaveriet av svarta i USA. Det har inget med höger och vänster att göra. Rasism är alltid fel, oavsett vem som utför den.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: