Fler lediga arbeten

Läser nya siffror i Svd, antalet lediga arbeten ökar. Även Dn har en notis om det.  Arbetslösheten är fortfarande stor. Men det går åt ljusare håll.

Det finns arbeten, men alla vill inte ta dem.

På min arbetsplats råder ständig brist på timvikarier. Ett par börjar, går utbildning som krävs(och kostar stora pengar), bokar timmar. Och struntar sedan i att komma. De får betalt ändå. Så funkar systemet, tyvärr.

Ingen kan stoppa missbruket, verkar det som. De säger alltid att de är beredda att ta timmar på kort varsel, på alla tider. Men verkligheten är en annan.

Varför vill så många unga arbeta med media?Är att synas allt?

Varför vill de inte börja med ett yrke där man får lära sig att passa tider, sköta sina arbetsuppgifter, och få lön därefter? Eller tror de att ett snyggt yttre räcker i mediavärlden? I så fall tror de fel.

Måste man fortsätta att glassa runt som i skolans värld, där knappt några regler gäller?Där man greppar sin mobil när det passar, fikar, röker och hänger. Medan mamma och pappa betalar. Så verkar det på många.

Inte alla unga är slackers. Många är ambitiösa, läser på och utbildar sig vidare samtidigt som de arbetar.

 

Annonser

3 responses to this post.

 1. Posted by Hillan on 13 oktober 2010 at 17:09

  Varför får man betalt om man inte jobbar? De borde kolla upp det på något sätt. Tyvärr är det nästan bara latmaskarna som syns, och de som faktiskt är företagsamma och driftiga lyfts sällan fram, tyvärr. Jag tror det stora problemet är att arbetsgivare sällan vill ge unga chansen utan hellere tar ett säkert kort (det vill säga de med mer än fem års arbetslivserfarenhet)..

  Svara

  • Hej Hillan!
   Timanställda har ett sådant avtal att de får betalt för timmar som de är bokade på, bara de sjukanmäler sig. Dvs ringer en kvart före de ska börja och meddelar att de inte kommer. Inget intyg krävs heller. Vissa gör så, systematiskt men inte hos oss, här får de gå om det upprepas. Det värsta fallet bokade upp timmar upp till heltid, åkte sedan utomlands(ringde och sa det) och sjukskrev sig under tiden. Alla övriga kommer i kläm och jobbar halvt ihjäl sig då vikarier inte kan trollas fram pga utbildningskrav.
   Synd, för jobbet skulle många unga klara lätt, om de bara ville. Äldre har svårare att lära sig ny utrustning och är ofta rädda för tekniska lösningar.
   ps. hur har det gått med ditt arbete inom Socionomprogrammet?

   Svara

 2. Posted by Hillan on 14 oktober 2010 at 15:50

  Aha, då förstår jag. Tycker att det i så fall borde kollas upp mer. Sköter man inte sig på jobbet borde man få gå, det är fullt rättvist. Det är fuskare och människor som inte sköter sig som förstör för andra tyvärr. Jodå, mitt arbete gick bra till slut. Vi fick ihop en rapport, men ämnet vi valde var inte så uppkattad av klassen, antagligen för att vi valde ett känsligt ämne.

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: