Billiga kläder och biodiesel

Billiga kläder i bomull är inget att köpa om man tänker längre än den egna plånboken. Eller biodiesel.

Det låga priset på bomullströjor i butik är resultatet av ännu lägre löner för de som tillverkat bomullen, vävt tyget och sytt kläderna. I Kina eller kanske i Bangladesh. Slavlöner.

Och en natur som förstörs för evigt.

Gunilla Ander avslöjar i sin bok Bomull varifrån råvaran kommer och  under vilka förhållanden den framställs. Där kan du läsa om Aralsjön i Uzbekistan som torkat ut, och om bönderna som svälter i Mali, för att vi ska kunna köpa billiga t-tröjor.

En annan ekologisk katastrof är palmoljan. Importerad till Sverige för att bli margarin. Andra länder gör biodiesel av den trots att den smutsar ned mera än de fossila bränslena när man tar hänsyn till hela kedjan, dvs gör en livscykelanalys. Man ställer alltså till med mera skada när man tror sig göra nytta för miljön som konsument och köper biodiesel av palmolja.

Tyvärr är finska Neste Oil på väg att starta en fabrik för just framställning av biodiesel av palmolja. Inget om det står på deras hemsida, men allt avslöjades i ett reportage finländska tv gjort.

De ska ha sin fabrik i Singapore, nära odlingarna på Sumatra och Indonesien. Där svälter bönder för att man tagit deras marker till odling och torrlagt sumpmarker så djurlivet flytt eller dödats. Nu finns ingen mat för bönderna och ingen mark att odla mat på. Tar de frukt i skogen kallas de för tjuvar av bolaget och straffas.

När man torkar ut sumpmarker så frigörs stora mängder koldioxid. Marken går att odla i några år för att sedan vara död. Steril. Öken. Mera om det kan man läsa tex hos Greenpeace.

Så, nej tack, inget margarin med palmolja på mina mackor.  Bra rent smör. Inget annat med palmolja kommer in här heller, det är inte bra för hälsan vad än reklamen säger. Och bilen kör jag på fossila bränslen, snålt och minsta möjliga. Tills bättre alternativ finns.

Tänk vad mycket man får reda på genom att läsa på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: