Fotboja och kaninkokerskor

Härom dagen lämnade  regeringens representant en remiss till lagrådet. det handlar om att belägga stalkers med fotboja.

Man föreslår att besöksförbud, som fanns före It-åldern, ska ersättas med kontaktförbud. Något många påtalat behovet av länge. Vid överträdelse föreslås fotboja i kombination med utvidgat kontaktförbud.

Problemet med kontakt- eller besöksförbud är att förföljaren ju får ett område att leta i. Jag ser det som ett bättre alternativ att låsa in förföljaren inom ett område den inte får lämna och låta offret(hatar ordet fö) röra sig fritt.

Sakine Maddon skriver idag i Expressen att Kaninkokerskorna är fler än vi tror. Se filmen Farlig förbindelse, så fattar ni. Företeelsen är inte könsbunden.

Ansiktboken har gjort fenomenet större, farligare. Alla ord, alla bilder du skriver där finns kvar på nätet, for ever. Även fast du raderar. Han man lagt ut det på webben så finns det där.

På många andra ställen finns information om oss, lättillgänglig för den som vill veta allt om grannen, arbetskamraten eller exet. På en del ställen får man ut info mot betalning, andra som tex skattemyndigheten delar glatt med sig.

Problemet med stalking, olaga förföljelse som brottet kommer att kallas, är vanligare än man tror. Även Boman är drabbad. Hittas vi dör minst en av oss. Därför lever hela familjen under skydd.

Att leva med det är besvärligt, men det går. Man vänjer sig. Man blir van att kolla och dubbelkolla, inte lämna ut info om sig som leder hem, inte berätta personliga saker ens för dem rätt nära.

Man blir betraktad som lite knäpp, en kuf, när man är så hemlighetsfull, men jag lever hellre än har en massa bekanta som vet allt om mig.

Så nu vet ni.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: