Illa, illa i hundvärlden

Ramlade in på en blogg. Baksidan av hundvärlden. Läser hårresande historier om hur det går till vid uppfödning och försäljning av valpar. Om smugglare som helt utan tanke på annat än pengar tar in sjuka valpar, drogade valpar och vuxna hundar och säljer dem helt utan koll. Till vem som vill ha, på en parkering om så önskas. Vet(hörde) att det var någon som sålde valpar ur sin täckjacka förra vintern, på Sergels torg i Stockholm. Att ingen reagerade med att kalla på polis?

Horribellt!

Konsekvenserna är ofta dyra veterinärräkningar, avlivning, sjukdom och elände.

Själv har jag en bekant tjej som köpte en ”söt och gullig ”valp på Blocket. Utan hundvana alls.

Det är någon sorts terrier. Typ långhårig, rufsig Jack Russel men ändå inte.

Han bets, nyptes, morrade, stal saker, tuggade  sönder saker, sprang bort( hade långlina på honom, ingen fara)…

Vi träffades när hon behövde hundvakt för en resa.

Helt okontrollerbar och ouppfostrad, vid 9 månaders ålder, van att få göra vad som helst.

Inte det bästa första intryck man kan få!

Det funkade bättre ett tag när han varit hos mig på ”uppfostringsläger”. Eftersom jag haft hundar förr, och nästan växte upp i en hundkoja, så vet jag en del om hur man löser olika saker med hundar.

Inget normalt hade någon effekt. Inte att locka, kalla, inte beröm, inte godis.  Bara att hålla i, försöka att undgå bett hade effekt i början. Men vi tragglade oss fram till att han skulle låta bli att bitas, att kissa inne, stjäla saker och ha sönder dem, morra och hota i alla fall.

Han gick i koppel  men inte fint om man säger så. Han försökte äta upp vår stora, snälla daghund. Som till slut fick nog och sa ifrån. Det hjälpte lite. Han betedde sig som  en nästan normal terrier, dvs en” hyper”hund.

Efter ett par månader var det åter dags att passa den, men då var hunden helt förändrad. Högg mot händer, strykrädd, helt galen i närheten av andra hundar. Någon  kille hade passat den åt henne i en vecka, det räckte tydligen för att riva ned allt vi jobbat fram.

Var tvungen att be henne komma och hämta den. Det gick bara inte att ha den ihop med daghunden och inte lita på den alls. Den högg mot snälla svärmor som bara stod upp  utan en rörelse ens. Stor besvikelse. Gillar inte att ge upp. Gillar inte att djur far illa, vilket är rätt tydligt i fallet. Den kan inte må bra med det beteendet.

Nå, tjejen har kvar sin omöjliga hund och jag väntar bara på att höra om olyckan när den biter hennes barn illa. Bitit har den redan, typ alla den kommer åt.  Kurs vill inte matten gå på, vilket de skulle ha glädje av, båda två.

Jag vägrar att passa den mera, det finns gränser.

Tidigare läste jag hos Sigge Svamphund, kungen av svamphundar. För mig i alla falla. Charmig dessutom. Och med jordens tur som börjat livet i ett rent helvete men hittat ett gott hem och en matte som verkar riktigt klok. Fast han klagar på henne ibland:-) Kärleksfullt, antar jag.

Iaf så berättade Sigge att Televisionen planerar ett program där hundar ska placeras ut i familjer. Låter väl ok.

Men när man får veta att det ska vara omplaceringshundar, flera i varje hem och att de ska röstas ut tills bara en är kvar…!

Saknar ord för dumheten bakom tanken. Stoppa eländet! Låt det aldrig gå längre än till ritbordet!

Annonser

One response to this post.

  1. Jag har också protesterat mot programidén. Även om hundarna har det jättebra under programmets gång, vad händer sen med de som inte blir valda? Tillbaka till hundstallet? Nä ingen bra idé
    Jag skulle aldrig köpa en importerad hund, inte från något land oavsett hur mycket hjälp de behöver. Har kompisar som tagit hundar från Spanien och Irland, dyra blir dom, lika dyra som rashundar här hemma, o man kan aldrig få dem riktigt hemtama. Visst, de får ett bättre liv här, men nog är det bättre att dom får hjälp på plats och att man arbetar med att höja hundens status.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: