är faktiskt här

trots att jag tillbringat hela helgen på arbetet. Jour två nätter på raken  utan att gå hem emellan.  På en ordinarie arbetsvecka.  Borde börja betala hyra där…

Akut personalbrist.

Samtidigt söker helt oseriösa människor tjänster som utlysts. Varför undrar jag,  söker en barnskötare med stort intresse för barn, en som bara vill arbeta med gamla eller en frisör/ingenjör från land X, Y eller Z, tjänster som kräver god svenska och vårdvana samt en specialutbildning? Och förmågan att tänka självständigt och reagera på sekunden, fatta beslut och lyda instruktion till punkt och pricka.

Troligen för att inte tappa A-kassan, kan inte se något annat skäl.

Ska återta en del av mitt vanliga liv, utanför arbetet. Dvs fylla på kylskåpet, plocka undan, städa här hemma och fortsätta att packa upp.

Utanför skiner solen, lyser snön och biter kylan.

Återkommer.

Annonser

2 responses to this post.

 1. Posted by Charlie on 29 november 2010 at 10:08

  Av den enkla anledning att det svenska samhället alltför länge fokuserat på att ge folk rättigheter utan att våga ställa krav och definiera vilka skyldigheter som borde gälla.

  Här passar kanske den gamla Muf-devisen ”frihet under ansvar”. För att omfattande trygghetssystem skall kunna fungera så krävs det att alla som kan arbeta arbetar. De som saknar arbete skall ha en inneboende drivkraft att skaffa ett arbete.

  När den Luther-evangeliska arbetsmoral som länge genomsyrat Sverige (kanske därför att man inte överlevt annars) långsamt lämnat samhällskroppen så dyker det upp ett antal personer som a) nöjer sig med det de får eller b) drygar ut kassan med svartjobb så behövs det alternativa lösningar. Personligen skulle jag se ett höjt socialbidrag för de arbetsföra som kombineras med krav på motprestation, exempelvis en ersättningsnivå i höjd med 80% av kommunals minimilön (till dagens socialbidragsnivå betald av kommunen samt den överskjutande delen uppdelad mellan höjda skatteintäkter och statsbidrag) samt krav på 4 dagars arbetsvecka med det kommunen behöver hjälp med (krattning, städning, samtals- eller promenadpartner till gamla, saker som samhället kan klara sig utan i goda tider då arbetslösa får jobb men som skapar en guldkant i svårare tider). De arbetslösa får incitament att skaffa bättre jobb (eftersom deras fritid redan är upptagen av jobb), kommunerna får incitament att skapa fler ”riktiga” jobb eftersom de fortfarande bär socialbidragskostnaderna samtidigt som hela reformen skulle ha en rejäl fördelningspolitisk profil genom att ”utsatta” områden fick en enorm arbetskraftstillförsel. Dessutom skulle skatteverket lättare kunna kontrollera folk som svartarbetar och många branscher skulle tvingas bli vita(re). Ett läge där endast de som fuskar, utnyttjar systemen och begår lagbrott blir förlorare.

  Men men, man får nog drömma då staten aldrig lär ställa krav. Därför lär vi leva med sänkta ersättningsnivåer till den grad att folk precis klarar sig utan någon guldkant alls.

  Svara

  • Du har nog rätt där.
   Min fråga var och är retorisk. Ser ju hur det fuskas med bidrag till höger och vänster, rättigheter utnyttjas till max men skyldigheter har man inga.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: