Mina matgäster

Fågelbordet heter Småland, kommer från Plantagen. Det är inte optimalt men fungerar.  Hade snickrat en själv om vi hunnit. Flytt och arbete har tagit all vaken tid denna höst, dessvärre.

Har sett Steglitz och Stenknäck vid fågelbordet men den som förvånar mig mest är en ensam Rödhake. Den brukar tydligen vara här på vintrarna men de är ju flyttfåglar och insektsätare. Hoppas den klarar sig i kylan. På bild vill den inte vara men är inte skygg för oss annars.

Koltrastarna väcker oss så snart det ljusnar, de larmar och bråkar. Annars är det de vanliga klientelet vid fågelbord, talgoxar, blå- och svartmesar, entita, grönfink, sparvar, gula och vanliga och så nötväckan. De  vill ha bordet för sig själv och jagar bort till och med koltrasten. Här är det gott om båda sorterna. Så det är livat nästan jämnt.

Domherrarna, och fruarna är flitiga matgäster hos oss. Här finns tre par som kommer ofta. De samsas men vill inte vara för nära varandra.

 

Den vackra hackspetten besöker gärna talgbollarna och har visat mig att det finns något kryp i äppelträdet, tyvärr.

Gulsparven gör sällskap till bords med herr och fru domherre.

 

Nötskrikan vill äta ensam och jagar bort konkurrenter, även av egna arten. Vi har tre stycken här som väntar på sin tur i träden, sen  äter de en i taget. De är också skyldiga till att talgbollarna trillar, de försöker ta dem med sig.

Rådjuren matar jag mot min vilja, de tar för sig från marken under fågelbordet och automaterna. Vill inte ha dem i trädgården men de är vana att gå här. Tyvärr äter de våra rosor och annat också.

Högre staket blir det på vårkanten, nu hittar vi på tillfälliga lösningar. Som vitt band för elstängsel över staketet, med burkar på. I burkarna småsten som skramlar.  Det funkar, so far.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: