Sopnazist

Kollade just soptunnan, den töms imorgon. Tre, 3 st, påsar har vi fått ihop på två veckor. Då har vi haft 50 års kalas och gäster dessutom. Och flyttat nyligen så en del förpackningar kommer in via de nya prylar som måste inhandlas.

Vi sorterar. Papper,kartong,  plast, metall, glas, brännbart, icke brännbart och matavfall som går till komposten. Resten går i tunnan. Nu har vi inte ännu en varmkompost så det blir lite mera till tunnan än vi vill. Till våren så…

Jag är icke köttätare, maken äter allt, typ. Vi äter efter säsong, just nu mycket rotsaker, bönor och svamp. Dessutom fisk och ägg. Gärna närproducerat men inte kravodlat. För det litar inte jag på, det fuskas mycket i butikerna. Vi odlar själva allt som går att odla.

Naturlig mat, inga konstgjorda tillsatser. Smör, grädde och definitivt inga light produkter.

Handlar med tanke på hur saker är förpackade där det är möjligt. Köper inget som är packat i kartong som dessutom är inslagen i plast, av princip.

Bär med oss kassar av tyg, en del nytt annat återbrukat. Plast- eller papperskassar köper vi ytterst sällan.  Det ligger alltid några kassar i bilen, nån i min väska, nån i makens jackficka. Jag syr ju miljökassar och annat. Just nu ett lass bokkassar till ett bibliotek.

Tänk så mycket man kan  spara på miljön om man tänker lite och har våra möjligheter. En av arbetsplatserna på gångavstånd. Matkällare, trädgård, plats att sortera, bil att köra bort allt med. För så klart, här finns inget ställe att lämna det sorterade på. Dit är det mer än 1 kilometer. Inte så att man bär med sig stora kassar dit direkt. De får åka med när vi ändå åker någonstans.

Annonser

2 responses to this post.

 1. Va duktiga o miljömedvetna ni är! Vi försöker väl också så gott vi kan, men har en bit kvar. Våra sopor töms bara en gång imånaden, o först trodde vi aldrig det skulle fungera! Men, nu bränner vi själva förpackningar i vedspisen, kanske inte så smart men praktiskt. Funderar på att börja kompostera till våren, jag är lite skraj för jag tror att det krävs en del kunskap för att det hela ska fungera. Börja odla gör jag knappast även om jag kunde ha lite grönsaker, min rygg och armarna pallar inte sådant jobb. Vi äter mer och mer fisk och grönsaker o mindre kött, kycklingen har nästan tagit över köttätandet.
  Nä nu ska det eldas mera, efter ett par milda sköna dagar är kvicksilvret åter nere på -18!

  Svara

  • Vi försöker så gott vi kan. Men du, inte är det svårt med kompost, speciellt inte på landet där man inte behöver tillstånd till sånt. Bara ordna något så inte råttor kommer åt komposten, nät under och kanske en snickrad låda eller sån där färdig. Man lägger på nytt och blandar lite. Sen sköter det sig nästan självt.
   Det finns bra böcker på biblan i ämnet, om inte annat.
   Mysigt att kunna elda, det gör vi med, fast förpackningar och sånt får vi inte elda här. Nån tidning åker med ibland däremot.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: