Dåligt förståelse hos svenska elever

Svenska skolelever har dålig läsförståelse. Det visar resultaten från PISA 2009.

Inte konstigt när man vet hur skolan fungerar.

Bland andra skriver Anders Linder på Svd om det idag.

Vänsterpolitikern Rossana Dinamarka skyller på Jan Björklund. Hur var det nu? Vem var det som ansvarade för nedmontering av den svenska skolan? Vad jag minns hände det under sossestyre!

Om jag räknat rätt var de 15 åringar som nu diskuteras 10-11 år då Alliansen tog över styret. Läsa lär man sig väl lite tidigare?

Kanske kunde fröken Dinamarka inte räkna eller så kör hon en fuling och hoppas att vi inte kan det.

Vänstern var med och kommunaliserade skolan samt ville totalt avskaffa betyg, som orättvisa. Enligt V är det skolan och inte eleverna som har ansvaret för att de lär sig! Så att om eleven vägrar ta till sig kunskap är det ändå någon annans fel?

Enligt henne är det fria  skolvalet och kommunalisering av skolan orsaken.

Inte att lärarna inte får lära sig pedagogik, alltså hur man lär ut  längre utan en massa  politiserat vänsterflum. Lärarhögskolan sysslar med politik, istället för att lära ut och kräva kunskaper av de blivande lärarna. Många av de nyutkomna lärarna kan knappt läsa själva!

Inte heller att skolan har en så stökig arbetsmiljö för eleverna pga dålig disciplin att inlärning försvåras av det.

I Finland ligger man på topp däremot. Etta förra gången, nu tvåa delat med ett par asiatiska länder. Det förvånar inte mig, alls.

Skolan kräver mer av eleverna i Finland.  Skolan är upplagd som här men fungerar efter principen att varje elev ansvara för sin inlärning, med föräldrastöd.

Det finns flera gymnasieskolor med specialinriktning.Vill man och har kunskaperna ska man inte tvingas ned på lägre nivå, som här.

Att ta Studenten innebär att man avlägger minst fyra prov i valfria ämnen och ett obligatoriskt prov i modersmålet, som kan vara antingen finska eller svenska. Om man väljer att inte göra prov så får man ett avgångsbetyg men ingen mössa och inget studentbetyg.

Då återstår många yrkesutbildningar där teori varvas med praktik. Något den svenska modellen verkar anse är förnedrande.

Det man rev ned under flera år vänder man inte på en kafferast. Nya krav på lärarna måste ställas, och genomföras. Sedan kommer det att ta tid innan det når eleverna. Och grundproblemet, stöket i skolorna måste upphöra. Disciplin! Det är lösningen på mycket.

Ingen annan stans får man bete sig som eleverna, en del av dem, gör i den svenska skolan.

Sedan undrar vi varför ingen vill anställa dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: