Saftkok i kylan

Blev hastigt och lustigt inspirerad att koka saft igår. Tömde ur frysboxen(som inte är vår utan svårföräldrarnas, som bodde här förut) och lastade allt i frysskåpet. I boxen kunde man inte hitta nåt, det var proppfullt med deras och våra varor. Nu ligger allt i olika fack, för sig. Dessutom drar boxen mera el, den är äldre än vårt nya skåp.

Skåpet blev bara inlyft vid flytten, ingen hade tid att lasta det då. Men nu börjar det mesta sakerna hitta sina platser.

I alla fall  så gav det vita vinbären en stor skörd i somras. Det fanns massor med påsar med bär i boxen. Blandade lite slånbär i för färgen och körde allt i Saftmajan. Gott blev det. Pyttelite socker i bara och så ned med alla flaskor i källaren när det runnit klart. Där är så kallt att det inte behövs konserveringsmedel, kallare än i kylen den här årstiden faktiskt.

Det finns bär kvar för en omgång till, men då blir det vita- och röda vinbär ihop. Inte för att vi dricker speciellt mycket saft men finns det, är det gott ibland. Svärföräldrarna ska naturligtvis få ett antal flaskor. Och det kommer väl några gäster under julen som gillar saft, gissar jag.

Vattnet här är gott och innehåller inga parasiter som det i Östersund. Som tur är verkar det som man har hittat källan till smittan nu. Läskigt!

Tog upp insaltad svamp på samma gång och la i blöt. Ska göra en större omgång med Finsk  svampsallad idag och då ska svampen avsaltas före.

Kommer att blanda i en del kantareller också. Testade det förra julen och det blev succe. Annars  ingår  creme fraiche, finhackad gul lök, finhackad dill, lite vitpeppar och så blandas allt ihop. Salta behöver man inte göra, det finns kvar i svampen så det räcker.  Salladen behöver stå svalt något dygn så smakerna gifter sig, helst,  innan det äts på rågbröd eller på pirog. Ibland hinner man inte vänta och då får någon timme räcka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: