Var kan man köpa torkad Karl-Johan?

Det är en av dagens sökfrågor som har lett någon hit till min blogg.

Tja, det finns på en del mataffärers hyllor, men är apdyrt och dåligt. Små flisor av knappt identifierbar svamp.  Skulle inte våga köpa för att jag inte vet var det vuxit. Kan vara på atomsoptipp, om man ska dra tanken långt. Från öststaterna kommer en stor del av den svamp som säljs i Sverige, och där är stora områden smittade av radioaktivt nedfall. Så pass att människor ännu inte får bo där. Ni som är gamla nog minns Tjernobyl olyckan.

En stor del kommer från Kina också. Där man tyvärr haft flera stora fall med matförfalskning. Man säljer mat som är rent farlig, mjölkpulver som är utfyllt med melamin tex. Så svamp därifrån, Nej tack!

Man kan köpa av svampbutiken Oj, de har visst bytt  namn till zmaka som också säljer kryddor. Eller så kan man köpa av någon på Svampguiden.

Eller av Boman.

Har en hel del olika sorter, torkade, frysta och insaltade. Mer än vi behöver.

Sålde av 2 kilo torkade trattkantareller nyligen. De går till restauranger, sa köparen. Schysst hobbyinkomst för något jag haft stort nöje av att plocka.

Och så bytte  jag Karl-Johan mot Rödgul trumpetsvamp med en annan svampfantast.  Skickades i söndags och kom fram igår till oss båda.

Mitt bästa ställe  för den  ”skogsvårdades” ju sönder här om året och näst bästa har älgen hunnit före till hela säsongen. Tur att andra har guldställen på sina marker.

Känner mig rik när jag tittar på hyllorna i matkällaren. Vi kommer inte lida brist på varken svamp eller grönsaker i vinter.

4 responses to this post.

 1. Posted by Markus J on 02 januari 2011 at 23:31

  Hej! Jag imponeras av människor som tar vara på en god skörd. Det känns så genuint på något vis. Går det att köpa torkad karl-johan av dig? Eller möjligtvis något annat jättegott?

  Tack på förhand!

  Svara

  • Rodnar o Tackar!Jovisst går det, fast jag har inga stora mängder kvar av Kallar. Annars finns det andra sorter, som svart trumpetsvamp, rimskivling, blomkålssvamp, sotvaxing, sandsopp och trattisar. Alla goda på sitt vis.

   Svara

   • Posted by Markus J on 04 januari 2011 at 23:18

    Svart trumpet, sandsopp och Karl-Johan är mycket intressant! Det är inga enorma volymer jag skulle vilja ha. Mest att experimentera lite med hemma, och göra jättegod mat förstås. Vilket är ditt bästa pris på lite olika sorters torkad svamp till en frusen kock från västkusten? Hur går du tillväga när du torkar svampen? Myggnät och träbitar?

   • Måste be att få återkomma med pris. Vilken mängd hade du tänkt dig? Sandsopp är jättegott torkat men inte imponerande alls i färskt tillstånd. En del jämför smaken men murklor till och med.
    Jag torkar allt i tunna skivor på ramar av träribbor, med myggnät över. Finns ev nån bild på bloggen på dem. Ofta med en liten fläkt i närheten för att röra runt luften lite. Fast nu har vi gott om plats vid pannan, har ju bytt bostad, så det lär inte behövas nästa säsong. Det funkar jättefint att torka bär/frukter och örter också på ramarna.
    Maila mig på miljokassarsnabelayahoo.se så kan vi snacka vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: