Ifrågasätter förtjockningsmedel

Karragenan.

Mitt nyaste hatobjekt.

Förekommer inte i vår mat och hädanefter inte hos någon annan jag kan påverka heller.

Ett förtjockningsmedel som tex. gör att livsmedel kan spädas ut med vatten och säljas som fullvärdiga.

”Grädde” är ett utmärkt exempel.

Även  om den ofta förtjockas med annat än karragenan, som guarkärnmjöl. Som fö är släkt med sojabönan, för dig som har allergi.

Det finns mängder med stabiliceringsmedel som används i livsmedel. Här får du listan över E -nummer, när jag ändå har den uppe.

Att ens kalla en mjölkprodukt med 4% fetthalt för grädde är skumt. Den innehåller följande:Vatten, låglaktos skummjölk, vegetabiliskt fett, rapsolja, förtjockningsmedel, kärnmjölkpulver, stabiliseringsmedel, arom, färgämnen.

När man bara kan spä ut grädden med vatten eller mjölk, eller ersätta den med mjölk.

Att hitta en vispbar grädde på 20%fett är lika skumt det. Utan fettet går det nämligen inte att få ett hållbart skum. Om man inte tillsätter en massa jox. Och det har man gjort: Skummjölk, vegetabiliskt fett (härdat), vegetabilisk olja, emulgeringsmedel (E472b, sojalecitin och E472e), förtjockningsmedel (E1442 tapiokabaserat), kärnmjölkspulver, socker, arom, stabiliseringsmedel (E407), färgämne (betakaroten).
Fri från transfetter.

Observera det sista, fritt från transfetter. Wow!

Hade inte det naturliga mjölkfettet varit bättre än allt detta?

Om man av olika anledningar inte kan eller vill använda mjlkprodukter finns det ju lite alternativ. tex  Oatlys iMat. Fast när jag vet vad den innehåller så skippar jag den, faktiskt.

Kokosgrädden från Menigo är inte bättre, kan jag inte uttala innehållet ska jag inte heller äta den. Det börjar på polyoxietylensor…

De sojabaserade ”grädd”produkterna, tex Alpro har inte heller så nyttigt innehåll.  Matgrädde: Vatten, skalade sojabönor (4%), vegetabilisk olja, modifierad stärkelse: tapioka och majs, fruktos-glukossirap, emulgeringsmedel: E 473 och lecitin, stabiliseringsmedel: xantangummi, guarkärnmjöl och karragenan, havssalt, arom, antioxidationsmedel: tokoferolextrakt

Milko har en ”vispgrädde” med lång hållbarhet, som naturligtvis innehåller karragenan.

Liksom Arlas laktosfria variant.

Valio har guarkärnmjöl i sin motsvarande. Inga problem om man tål soja.

Keldas matlagningsgrädde, samma smörja, innehåller karragenan.

Fullständigt onödigt att äta.

MatLivsmedels producenterna tjänar stora pengar på smörjan däremot.

Åter till karragenan då.

Texten inom ”citat” nedan kommer från Shenet

”Misstankar finns om att karragenan som varit uppvärmd kan kan påverka immunsystemet, särskilt om man har matsmältningsproblem.

Varför i så fall använda ämnet i matlagnings”grädde” som ska värmas upp ?

”De renframställda isolerade slemämnena sänker blodtrycket och tunnar ut blodet så de bör inte kombineras med blodförtunnande läkemedel”

Varför rekommenderas de ”lätta” alternativen som innehåller karragenan till människor med problem enligt ovan?

”I djurförsök har karragenan varit cancerframkallande vilket visat bero på nedbrytningsprodukter”

Och vad händer med oss människor?

Karragenan är ett ämne som förutom cancer misstänks kunna orsaka besvär som magsår, fosterskador, försenad tillväxt och tarminflammation.

Siten matfusket.com beskriver den svenska gräddhyllan, med produkter som Becel, Kelda och Milda.

Alla med tillsatser och kemikalier vi ska tro är bra för oss.

Kostdoktorn har också bra information.

Till och med röda Aftonbladet har tagit upp saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: