Isolerat våra fönster

Något av det bästa vi gjort, i energibesparingssyfte. Har ju, tyvärr, direktverkande el till uppvärmning. Inte vårt val, utan huset är byggt så.  Då skulle det satsas stort på kärnkraft, vattenkraft fanns i överskott… Huset är gammalt med andra ord.

Välbyggt, visst, men inte med dagens standard direkt.

Så vi kollade runt för olika alternativ inför vintern. Eftersom alla fönster är friska och bågarna ok,  så föll beslutet på Renovglas.

En extraruta monteras på insidan av inre rutan, Argongas fylls i mellanrummet och allt förseglas. En ny list döljer kanten, annars ser man ingen skillnad. Men det märks verkligen! Inget mera kallras. Elementen är inte glödheta längre även när termometern faller mot 20 minus. Vi har sänkt temperaturen inne med flera grader och har ändå varmt och skönt. Man kan till och med gå barfota utan värre obehag, vilket var klart omöjligt tidigare.

Och tystare har det blivit, nu hör vi inte längre vad folk pratar om ute på vägen, vilket man gjorde förut. Antar att de hörde lika väl vad som sades här inne. Inte heller hör man musiken från passerande bilar, inte för att de är många.

Det enda jobbiga var att putsa bort lite överflödigt silikon från kanten av rutorna. Något som inte kunde göras av hantverkarna då silikonet måste härda först.

Företaget som gjorde jobbet valdes också noga. En lite äldre finsk företagare med yrkesheder. Jobbet gjordes snabbt och bra! All heder åt fina yrkesmän.

tillägg den 17/6

Elräkningen har minskat rejält och värmen har varit avstängd sen i april. Vi klarar oss  helt på luftvärmeväxlaren just nu. Eller ja, vissa dagar är den inte heller på, när solen gassar på.

7 responses to this post.

 1. Hej!
  Tack för kommentaren om gardin till sovrummet! Just nu har jag en grå rullgardin och tycket att det är ganska bra! Ny fönster satte vi i när vi helrenoverade 2009 och det är isolerglas. Så fönstret är tätt men det går inte komma ifrån att det är kallare vid ett fönster än vid en vägg. Under vintern hade vi både rullgardin och hissgardin, och det isolerade bra! Får se vad det blir framöver!
  Trevlig helg!
  Christin

  Svara

 2. Trevlig helg till dig med, eller…, ja, den är ju snart slut.

  Svara

 3. Posted by pauli järvistö on 14 april 2011 at 17:22

  vi är jättenöjda, vi har fått tyst och betydligt varmare. dessa trevliga montörer ska ha eloge för sitt arbete

  Svara

 4. Visst är det stor skillnad! Tur att vi hittade metoden och inte behövde byta fönster i onödan.

  Svara

 5. Bara att hålla med!. Fantastiskt resultat.
  Såg en annons i tidningen i våras opch kontaktade Jouko. Jouko kom mätte och renoverade gamla dragiga fönster. Skillnaden är enorm. Tidigare hördes tåget som går strax utanför. Idag hörs det ingenting i jämförelse. Kallraset har försvunnit och jag spar massor med energi.
  Tack Jouko för Ditt utmärkta jobb och fantastiska personlighet.
  För att inte tala om priset. 1/5 av kostnaden mot att byta alla fönstren.
  Owe Mårtensson Åkersberga

  Svara

 6. Posted by Patrik Lindwall on 23 januari 2012 at 13:48

  Vad man kan förstå så är det uppvärmt med elradiatorer.
  Har ni gjort ngn före och efter analys av värmeförbrukningen? Det vore klockrent om det inte var några andra värmebesparande åtgärder som påverkar mätningen involverade (typ tilläggsisolering).
  Vore skoj att veta årsförbrukningen före och efter detta arbete med fönstren.

  Med utgångspunkt från/av detta kan man då även göra grov ROI kalkyl för att se hur lång tid den betalar sig.

  Svara

  • Räkningen för uppvärmning sjönk med 20% från januari(då våra fönster isolerades) till februari. Utetemperaturen var liknande, minus 10-minus 20. Inga ytterligare åtgärder har gjorts. Vi kommer att räkna på det när ett år gått, dvs när vi sett räkningarna. Har ju inte bott här så länge men vet att kåken var kall och dragig tidigare(svärföräldrars fd hus).

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: