Trädgårdsdrömmar

Läser mycket på Trädgårdsbloggar nu.  Och tidningar.  Och nån mässa har det blivit också.  Ska gå och kika vidare på växter  i helgen, om maken hinner hem med bilen tills då.

Han är långt borta och hjälper en god vän med viktiga saker. Han behövs med, inte bara jag ska ju välja, även om han säger att han gräver där jag pekar. Han är bäst på det:-)

Tomt och konstigt att sova ensam i huset. Han är van, jag sover ju på jobbet ibland eller jobbar vaken natt, men för mig var det första natten ensam här. Saknar min gubbe, så enkelt är det.

Vi har ju en egen trädgård att härja i nu. Bygga om så mycket vi vill, och det vill vi.

Förr har vi tagit hand om den åt svärföräldrarna och då vill man gå liite varsammare fram. Trots att de sa, -gör vad ni vill.

Vi har bara satt upp staket för att hålla Rådjuren ute och tagit bort massor av buskage som växte vilt.

Bild från juni 2010, nyröjt

Där jorden är bar växte buskar som blivit till höga träd. Nu är även de på grannens sida borta, så vår tomt kommer få massor av ljus och min planering för växter har gjorts om. Komposten har numera en bambuvägg så grannen slipper se den. Där ska också göras om när vi hinner och snön försvinner. Ett lite mera permanent insynsskydd ska på plats. Några växter ska göra hörnet trevligare och det gamla päronträdet ska tas bort.   Det ger bara skugga, ingen frukt alls. Har inte gett något på många år, enligt svärmor.

En varmkompost ska också  in i hörnet. Och det mesta av det som komposterats nu,  flyttas ut i trädgårdslandet.  Det är trädgårdsavfall, blast, gräsklipp och sånt och småpinnar från röjningen körda i fliskvarn. Fint multnat med bara lite grövre bitar i, perfekt att odla i, och fullt av ämnen växterna behöver.

Rosorna ska nu få en plats längs staketet. En del, från förra bostaden,  flyttades dit i höstas, när grannen plötsligt tog ned alla sina träd. Nu blir det ljus och luft där, perfekt.  Det talades om en arborist som skulle beskära träden men vad jag kan se var det en med motorsåg som varit framme.

Rosorna i den gamla roslisten blommar  jätte dåligt. Delvis för att de stått på samma plats väldigt länge och jorden utarmats. Gödning hjälpte bara lite så där finns nog nematoder också.  Men vi ville inte härja där och flytta runt för mycket. Svårt nog för de äldre att inte längre orka med sitt livsverk.

Och delvis för att Rådjuren betade av knoppar på toppen. De är vana att komma och gå som de vill här.   Ta en tugga här, en där.  Slut med det nu!

Grannen, som vi knappt såg  något av,  kommer att bo utomlands ett tag, huset är uthyrt. Det ska bli spännande att se vilka vi har som närmaste grannen kommande sommar.  Vi har det husets baksida mot vår trädgård, med bara ett fönster mot oss. Med  en smal remsa gräs mellan huset och gränsen.  Nära men inte så där jätte störande.  De andra grannarna är  hur som helst trevliga.

Gamla rosenrabatten

Allt det gråa var täckt av Spirea och andra buskar. Vissa så grova att vi använt stammarna som ved. Rabatten har varit en roslist länge, men nu ska där bli sommarblommor och sånt som göder jorden. Honungsblomma  var en favorit förra sommaren. Fast det heter den inte, har letat runt överallt efter frön till den, men ingen har dem. Hur som, den hade vi där redan i somras, den är bra som jordförbättrare. Och  humlor och bin älskar den! Nu återstår att hitta växten, för namnet stämmer inte. Ljusblålila blommor, klena, rankiga  stammar, lätt taggigt utseende… Nån som vet?

Med lite tur ligger påsen kvar ibland trädgårsgrejorna, har en ovana att spara fröpåsar.

Rosdrömmar

De här är en del av vad jag drömmer om i kylan och snön!

Har  redan köpt in ett par höjda odlingsbäddar från Hornbach. Vi ska bygga egna men så mycket annat väntar också nu att något måste vi ha att börja med. Så de får duga, trots att de är i plast.

Har också sått de tidigaste fröna, paprika, chili, purjo blev det igår. De kräver sin tid om det ska bli något resultat. Vem vet när jorden ute är varm nog. Ännu har vi 15 minus och dryga halvmetern väl packad snö. Men mesarna sjunger redan vårsånger!

Nå, på krokvägar landade jag hos  Min trädgård och Rosverkstad.

Och hittade bland annat den här tjusiga saken att stötta upp växter med.

Och man kan vinna den!

Tävling hos Rosverkstan tom 15 mars!

Gå in och tävla ! Nu hoppas jag iofs att just jag ska vara vinnaren, men man vet inte, det kan lika gärna bli du.

Om jag nu inte skulle vinna den får det bli nåt liknande. Hon tillverkar och  säljer  växtstöd nämligen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: