Värna katten

Som väl ingen undgått att märka så har vi blivit utsedda till försörjare av en liten katt.

Kattägda.

Tyvärr bara tillfälligt pga min allergi(som varierar i styrka mellan olika katter)  och som , eller medicinen, gör mig trött och snorig.

Önskar så att vi kunde behålla herr Katt. Han är så go och kärleksfull. Och söt. Och tar huset i besittning utan tvekan. Su casa, mi casa!

kattskåp

Men det finns någon som vill. Om inte hans(kattens) familj  hör av sig. Vilket vi nästan tappat hoppet om. Ingen här omkring vet vems den är, eller vill säga det. Alla säger att de sett den sen i höstas.

Tyvärr är herr Katt inte ensam om att vara huslös, matlös ute i kylan.

Många gör ett jättejobb för att hjälpa. Kattvärnet är ett sådant ställe. Stöd dem gärna!

Stockholms katthem är ett annat ställe där man kan göra en insats. Eller hitta sin bortsprungna vän. Eller en ny pälskling.

Vill du göra en insats, sök på katthem på din ort!

På varje ort finns det någon som räddar och omplacerar katter. Som tur är.

Och snälla du som har en katt som går ut, märk den, kastrera/sterilisera den! Om den kommer bort av någon anledning, eller skadas och kommer till djursjukhuset så kan de hitta dig via märkningen.

Och så slipper vi fler oönskade kullar som ges bort eller säljs billigt till leksaker. Eller helt enkelt får klara sig bäst de kan. De slängs ut eller föds ute.

En honkatt kan utan problem få 2-4 kullar per år med genomsnitt 4 ungar per varje kull. Dessutom så kan även kattan bli dräktig innan den tidigare kullen är avvand. Under sin livstid  kan hon alltså föda över hundra kattungar. Inte lätt för henne eller för ungarna!

Och du som inte är beredd på att ha katten i 15-20 år, strunta i att skaffa katt. Du kan ha en katt under en begränsad tid, som fodervärd, eller genom att ställa upp som jourhem åt någon organisation.

För det är inte gratis att ha djur. Mat, utrustning, vaccinationer, veterinärvård mm. kostar en slant. Det får man iofs återbetalt med råge i form av kärlek och värme. Men alla ser det inte så.

Det värsta jag vet är människor som skaffar djur som en leksak till barnen, för att de tjatar. De djur avlivas eller  slängs ofta ut, i soppåsar och kartonger. De har tur om de hittas och tas om hand.

Eller säljs på Blocket.  I bästa fall till en familj som bryr sig om katten. Ibland till bete för hund som ska lära sig att kampa/döda? Vilket tyvärr är vanligt.

Jag tror att ”vår katt” togs tidigt från mamman, då den snuttar sig till sömns och trampar. Hysteriskt om man försöker avbryta. Mjölk lugnar den(laktosfri) så den somnar. Eller så somnar den så småningom, när man är söndersnuttad på handen/armen eller vilken kroppsdel den nu valt. Den har varit hemmakatt, innekatt men kanske med utgång.  Definitivt inte vildkatt.  Han har haft ett halsband, som inte är kvar. Han är inte märkt.

Gått ute i alla fall sen i höstas, oktober/november nån gång. Svultit svårt, den var jättemager när jag började mata den ute. Äter massor nu, snabbt, gömmer resten eller försöker, om den inte orkar allt. Kan vanliga ord som kom och nej, och lyder dem(som katter gör, när de vill) Sköter lådan och väljer ibland att inte gå ut om vädret är blött eller blåsigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: