Fettskräcken, började med en bluff

I alla år har vi varnats för att äta fett. Det är livsfarligt har det sagts. Grundat på en undersökning 1953, som visade sig vara en bluff. Manipulerade  data gav önskat resultat i undersökningen.

Expressen skriver om saken här.

”Den amerikanske forskaren Ancel Keys publicerar forskning som visar ett samband
mellan högt intag av fett och risken att dö av hjärtsjukdom. Några år senare visar en annan forskare att Keys bluffat genom att välja ut de sex länder som gett maximalt samband. När alla 22 länder som fanns med i studien togs med försvann det starka sambandet.”

Trots att man känt till sen senast 1958 att det var fel har man fortsatt på samma spår.

Margarintillverkarna har skurit guld med smörkniv.

Sorry, kunde inte låta bli:-)

Sålt produkter bestående av vatten, konsistensgivare och hårt processade, helt förändrade fetter. Vissa av dem har orsakat stor lidande i länder där de produceras. Palmoljan är värst. Det kallas bara för vegetabiliskt fett på margarinpaketet.

Några få modiga har försökt få andra att lyssna. Matfusket är ett av de senaste källorna till information. Just den här länken leder till en artikel om Bregott mindre.

Mindre gott!

Kaliumsorbat är inte bra att äta. Modifierad potatisstärkelse på mackan, varför?  Endast för att binda samman fettet med vattnet!

Ta bara mindre klick med fett eller skippa det helt. Enkelt.

Brödinstitutet ihop med Socialstyrelsen har lurat oss att äta massor med bröd och andra kolhydratkällor. Svenskarna och andra som följt liknande rekommendationer blir bara fetare.

Undersökning på undersökning har grundat sig på bluffen. Så sent som 1984 kom en.

Tidningen Time publicerar en artikel om att mättat fett i kosten leder till högt kolesterol och ökar risken för hjärtsjukdom. Den grundas på en studie som visat att en kolesterolsänkande medicin minskar risken för hjärtinfarkt. Inget i studien visar att mättat fett i kosten skulle leda till högt kolesterol och hjärt-kärlsjukdom.

Så sent som förra året började fler och fler på upp ögonen på det galna i att trycka i sig kolhydrater, dvs socker.  Läkare börjar rekommendera annan typ av kost, med lite kolhydrater och mera fett.

Diabetiker har blivit i  tubbade att fett är farligt, ät bröd och gröt  och  frukt till mellanmål. Rent galet!

Även annan dietmat har till stora delar bestått av just kolhydrater. Eller lättprodukter där fett ersatts med vatten och något ämne som håller ihop sörjan, vanligen modifierad stärkelse = kolhydrat. Sockerhalten har ökats i en del, för fett bär smak och något måste det smaka, annars köper ingen varan.

Fettdieter fungerar även om jag anser det vara lite överdrivet att äta så hela tiden. Men om man måste gå ned i vikt är det lättare än med traditionella metoder. Lägg till motion så är resultatet säkert.

Själv äter jag blandat. Mycket grönsaker, lite fisk och ägg, osötat rågbröd(inte ens varje dag), bönor, svamp, tofu, frukt och bär. Oliv- och kallpressad svensk rapsolja. Ost men inte ens laktosfri mjölk annat än lite i maten. Får vansinnigt ont magen och massor med luft av det. Sojamjölk och yoghurt får det bli istället. Jo, jag vet att odlingen av soja inte är problemfri. Det är min kalciumkälla och mat helt utan mjölkprodukter är trist.

Har rätt bra värden, utom järn som faller ibland. Vikten? Ja, den passar mig, byter kläder om de stramar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: