Att ha trädgård är hårt arbete!

Idag har vi flyttat ca 3 ton jord som levererades för nära gatan, för hand och  hämtat 10 säckar välbrunnen hästgödsel alldeles gratis på en gård.

En del av jorden är redan körd ned till trädgårdslandet, några kärror till framsidan där det ska spridas ut över mossgräsmattan och resten får vara kvar tills vi hinner kärra det på plats.

blivande trädgårdslandet

Den blåa snurran ska avskräcka rådjur, vi får väl hoppas på det. Grannen talade om idag att det varit rådjur inne på tomten i veckan när ingen var hemma. De går in via grinden, där det inte finns nån grind ännu.

Jag har grävt ut gamla hallonraden idag och fyllt på med pinnkompost och hästgödsel innan jag planterade dit de bästa hallonplantorna av våra befintliga.  Bra matjord  blandat med lite grus överst.

Hallonland

Gullvivorna i framkant av bilden, mot det fiffiga rådjursnätet från Allox, flyttade jag dit från hallonraden.  Eller jag grävde upp dem och maken satte dem på plats. De stod tidigare bland plantorna. Hallonraden fortsätter nedåt efter staketet och en del av de gamla plantorna fick också vara kvar. Hade inte hjärta att kasta dem. Inte heller ork att gräva rent där också.

Vi förväntar oss något bättre skörd nu än tidigare när plantorna stod i lerblandad sand. Hård som cement på sommaren och full av ogräs.

På ytan som blev tom i gamla hallonraden bor nu mina nyinköpta jordgubbsplantor. Spännande att se hur de kommer att växa och ge skörd. Ett inköp från trädgårdsmässan, de också.

Placerade ut odlingsbänkarna vi köpte tidigare också.

odlingsbänkar

Så kan jag plantera när tid finns efter jobbet i helgen. För det är arbetshelg som väntar. Därför har vi slitit hårt idag. Och igår.

Jag har en viss aversion emot plast men dessa från Hornbach är inte dumma. Även bågar för montering av nät eller skyddsduk ingår. Nu är de fyllda med en blandning av hästgödsel, siktad kompostjord och matjord. De saknar botten så maskarna kan röra sig fritt och de blir inte dränkta om det skulle regna.

Igår klippte jag ned alla buskar vi kapat till hanterbara bitar, så de kan köras i kvarnen, bli stödpinnar till växter  eller eldas senare. Och krattade  en del av baksidan. Maken kapade och grävde och fixade med lite av varje.

Återstår större delen av gräsmattan men innan de är klara med dräneringen hos grannen känns det inte lägligt. Vårt staket är intryckt av jordvallen från arbetet och måste lagas.

Vi tappar ju en vecka av möjliga tiden att jobba med trädgården  iom påsken.

Maken städar ur bilen efter turen till återvinningsstationen. Dit körde vi en massa eklöv jag krattat ihop, småkrafs från något barrträd som vi tagit ned och kartonger, burkar mm från garaget. Vi komposterar ju allt som går men eklöv och barrträdsgrenar kan man inte lägga där, de duger till eldning eller storkompost på tippen.

Nu väntar middan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: