Var kantareller växer söker många på

Lite tidigt ännu att börja leta kantareller, måste jag säga. Man får tåla sig till runt midsommar, i bästa fall och längre norr över.

Det man kan hitta nu är murklor. Stenmurklan har ett gift i sig som inte går att torka eller koka bort.

Gyromitrin är vattenlösligt och hamnar mestadels i kokvattnet vid avkokning av stenmurkla, men själva giftet i sig förstörs inte. Vid torkning av stenmurkla dunstar mycket av giftet upp i luften, det kan således vara farligt att vistas i samma utrymme som större mängder färsk stenmurkla eftersom man då kan få i sig giftet genom inandning.

Det trodde man förr och en del äter den fortfarande.  Den är mycket god, tyvärr. Jag avstår från den numera eftersom min lever och mina njurar ska vidare till någon som behöver. Om de duger alltså, den dagen jag inte behöver dem längre. Om organdonation kan man läsa tex på Vårdguiden.

Det är kul att se vilka sökningar som leder hit. Ofta om svamp, mat eller om något sytt. Men också om saker som jag inte skrivit, utan google har kopplat ihop ord i texten till något det inte handlar om. Så blir det ju när man söker på en hel mening. Som taggsvamp och slår ut njurar. De fanns i samm inlägg men inte om samma svamp, så klart. För den ofarliga och goda taggsvampen har inget sådant för sig.

Nu ska vi åka och fylla bilen med hästskit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: