Trädgårdsprojekt

Visst har jag varit hemma någon dag men inte orkat skriva. Direkt från resan bytte vi om och satte igång ute i grönskan. Skönt med lite fysiskt arbete:-)

Maken körde motorsågen och jag flistuggen. Vi röjde lite mera av buskaget vid gränsen så nu är där riktigt ljust och öppet. Staketet ska höjas, därav det vita bandet. Rådjuren vill fortfarande in den vägen, eller ville i vintras med all snön. De hoppade loss staketet helt enkelt.

nyröjt buskage

Där har jag sått Kinesisk vitlök och Ramslök och satt ut en enda knöl/lök av den vita Krolliljan.  Och vanlig Krollilja. Och sått lite olika frön, tex Honungsörten som lockar till sig bin och humlor. Där finns redan Vintergröna som inte heller fått nog med ljus och växer väldigt dåligt. Här fanns ett vildvuxet buskage av Spirea blandat med unga träd som självsått sig. Ogenomträngligt och mörkt. Borta! Tänk vad man kan åstadkomma med en såg och en del vilja(och ett par kraftord).

Stackars plommonträden har saknat ljuset och gett dåligt med frukt. Nu får vi se om det blir skillnad. Och under dem blir det halvskugga för de växter som gillar sånt.

Nu börjar den gamla terasseringen likna något också.

De växter som i brist på ljus inte blommade har satt fart. Små knallröda vildtulpaner och primulor. En vallmo som inte blommat på länge finns där också. Och så mina Rosenincarvillea.

Rötterna efter det oidentifierade barreländet på våningen ovanför är på väg att grävas fram och huggas av. Just nu växer där ingenting. Plåthögen ovanför ska bli vedskjul, eller är men det är nedmonterat från ett  annat ställe.

Komposthörnan

Här bakom finns komposten. Varmkompost ska in där, bara vi hinner köpa en. Har kärrat ut rätt mycket trädgårdskompost till landen och rabatterna. Några småpinnar i det gör inget, de mosas sönder i vändningen sen. Och förbättrar jordens struktur, för här är jorden tung och lerhaltig.  En del blir kvar, det som inte är färdigt än.  En del mindre, halvruttna pinnar och löv är utlagt som limpor utmed staketet, med utgallrade hallonplantor, iris och dagliljor ovanpå. Vi har kört en rejäl röjning både förra våren och nu på tomten.

Framför gallret till komposten finns en liten kompostlimpa med nysådd Honungsört, krasse och just vid ingången finns en liten planta, självsådd, av fläder. Vår gamla fläder var helt död och den är nu borttagen. Hyllemor förlåter oss nog när en ersättare är på tillväxt.

Och imorgon ska mina kompostmaskar komma på posten. Här finns bara långa och slöa daggmaskar som inte äter så mycket. Nån kompost hade inte förra ägaren, alls.

Körsbärsbuske

Inte snygg bakgrund, arbete pågår, men så här fint växer vår nya Körsbärsbuske. Köpt på Trädgårdsmässan. Pinnarna i kanten tillhör ett annat av mina små projekt.

frösådd

Mitt sätt att komma ihåg vad jag sått och var. Här blir det sommarrabatt, efter att påsk- och pingstliljorna gjort sitt.  Har tagit bilder på varje odlingsyta för att kunna göra noteringar på bilderna. Enklare än att rita karta.

Rabattkant

En bild på dagens slit.  Alltså, jag jobbar först heltid på mitt arbete och går därefter ut i trädgården för rekreation. Frisk luft och motion. Gratis, eller nja, frö och sånt kostar ju en del…

Återanvände gamla plank och pinnar från röjningen till en kant på rabatten som bara ramlat ned vid varje regn, enligt svärfar. Nu ska väl jorden stanna där!

När påskliljorna blommat färdigt får de flytta lite och jord ska fyllas på bakom kanten jag byggt. Sen blir det andra bullar! Potatis ska ned här, och solrosor. Potatislandet måste få vila och återhämta sig nåt år.

terassering

Jorden har satt sig nu så idag kapade jag pinnarna i den här lilla terasseringen. Plantorna har tagit sig, till och med Fjärilsbusken är det liv i efter vintern. En planta har knopp redan, glömt vad den heter men den har en skylt, faktiskt.

Rabarber

Avslutar idag med en frodig rabarber.

Imorgon arbete och mera trädgård efter det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: