Jobbat i trädgården

Japp, vad skulle vi annars göra en ledig helg.

Igår kollade vi att alla lampor ute lyser, vilket de gör. Solladdade, LED lampor som bara ger en ljuspunkt men inte lyser upp. Här några lite kul.

Solcellslampor

Med lite tur blir vi av med en massa gamla trädgårdsmöbler. Äkta 70-tal, jättestora, klumpiga  med dynor i orange och brunt.  Man sitter illa och kommer inte fram. Usch! Saker vi inte fått kasta men som inte heller de före oss ville ha med. De tar upp en tredjedel av ute platsen!

På resten ligger just nu ved, i väntan på att vi ska få undan saker där vedskjulet ska stå. För de ska ligga under tak. Och så mina småplantor som står i miniväxthuset närmast väggen. Allt ska ut i landen, så snart jorden fått upp  lite temperatur. Ännu är den för kall.

Tur att vi jobbar. Och har balkongen att äta och fika på när solen skiner. Då hinner vi inte sakna uteplatsen så mycket.

Kollade grillen och den är i form, bara att elda på!

kryddörter

Kryddörterna står redo och väntar!

Jag har avslutat pinnprojektet där en ful kant skulle täckas med något lite mindre fult. Återstår att såga pinnarna i jämn höjd. Låter allt sätta sig lite först, och vilar handlederna som ömmar. Hackade bort ogräs, luckrade upp jorden på sina håll, flyttade  lite rymlingar till lämpligare platser. Här är en jag saknar namnet på, nån som vet? Jättefin lite senare på sommaren, rymmer lätt, tydligen för några plantor hittade jag långt borta härifrån.

okänd gul rymling

och jagade ”rävrumpa”  Åkerfräken, som sticker upp sina spjut lite varstans. Den kom till tomten för 30 år sen i ett lass fyllnadsjord. Och har stannat.  Jag jobbar på att utrota den. Eller i alla fall hålla den under jordytan.

Så här fin är den andra omöjliga ytan, slänten bakom garaget.

slänt med medelhavsväxter

Planterade och sådde lite nytt  också. Rotselleri, luktärter och slingerkrasse i torvkrukor. Sommarblommor i hängkruka och i rabatt. Potatisarna i tunnan har fått rötter, grävde runt och kollade. De övriga ligger på en äggkartong med lite jord under och tjuvstartar tillväxten. Jag väntar bara på att jorden ska bli lite varmare, annars är den klar. Bakom pinnarna där, eftersom potatislandet måste få vila. Vi sätter bara lite potatis i år. Där ska dessutom bli lite blomster, solros bland annat.

Pinnmatta

Största delen av den fula kanten göms bakom mattan av pil, som sågats itu.

De lösa pinnarna är återbrukade från buskar som tagits bort. Med några spik och tunn ståltråd så sitter allt fast över planken nu. Saknar bild på färdiga jobbet, än. Där i högerkanten av bilden  ska tulpanerna flyttas på när de blommat ut och jord tas undan så vi kan lägga en grusad gång ut från garaget. Om man skulle vilja köra en skottkärra eller annat den vägen.

Enda vägen nu är via en trappa som är vinglig och sned. Hela tomten är full med jobbiga  och delvis farliga passage om man bär eller kör något. Allt ska fixas innan någon gör illa sig. En käpphäst för mig. Det ska vara framkomligt utan risk, även om man har dålig balans eller måste ta hjälp av hjul på ett eller annat sätt.

Så här fint blommar ännu ett ”omöjligt” ställe.

vårblomster

Killarna har kört motorsåg, kluvit ved och flisat pinnar och småved.  Det luktar gott! Manligt,  och vår.

manligt arbete

Två 200 liters tunnor är fyllda med flis, att ha på komposten eller på andra ställen.  En del flis ihop med småpinnar som åkte rakt igenom kvarnen, ligger redan på trädgårdskomposten. Bara lite av veden vi hämtade i form av stammar i stora bitar är kvar att såga. Funkade inte att  ha i sågbocken där motorsågen sitter fast, de är för grova.  När pinnhögen var borta krattade vi undan det sista så nu ser där riktigt bra ut, om man jämför med tidigare. Nu ska bara det gröna växa fram också.

Och så åt vi jättebra. På Pino som har den godaste pizzan man kan få, och de är dessutom enorma, innan vi släppte av ena junioren till hans tåg.  Fräscht, gott och lite deg. Värt att ta en omväg för!

Orkade inte jobba efter maten, så vi tog en sväng ut i naturen för att kolla hur det artar sig.

Tjusigt!

Utlopp från branddammen

Tog många fler bilder, men någon inställning ville inte med mig, de blev jättemörka trots att allt står rätt. Kollar en annan dag.  Det är skirt, grönt och underbart vackert just nu. Här fanns Svalört, Ormbunkar, Vitsippor,Vallört och en massa annat. Njöt av fågelsång och solsken, utan att göra annat än gå i sakta mak, på asfalterad väg eller liten stig.

Nu avlutas dagen med ett glas rött, lite datatid för att ha koll på omvärlden och sen väntar jobbet i morgon. Ja, vi ska väl sova lite först, kanske.

Annonser

2 responses to this post.

 1. Hej, det är med lite bävan jag hälsar på hos dej, jag får prestationsångest! Hur gärna jag än skulle önska så är inte mina fingrar ens ljusgröna, inte turkos heller, snarare svarta av skitig jord. Har iaf hittat massor av nässlor idag som nu är kokade och ska bli middag. Inte klarar mina händer trädgårdspyssel heller, har inte sovit en blund inatt och efter googlande kan jag konstatera att det nog inte bara är artros i mina händer utan karpaltunnelsyndrom. Suck, nåja, inte livsfarligt men irriterande nog.
  Sommaren fortsätter här, men torrt så in i vassen är det. Regn skulle inte sitta helt fel så murklorna fick växa
  Kramen

  Svara

  • Men usch då, både för prestationsångest och karpaltunnelsyndrom.
   det sista låter ont, har en vän som har det eländet. Nyopererad.
   Det första, äsch… släpp det, det är ju bara för att slippa köpa grönsaker och för att jag måste få jord under naglarna, som jag håller på. Inte för att skapa ångest hos någon.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: