Gallrat och rensat i landen

Vaknade av en glömd väckarklocka. Inte min. Klockan 5.

Kunde inte somna om så jag klev i trädgårdsbyxorna och gick ut. Iskall hård vind fick mig att vända och greppa en jacka också. Fast väl ute var det skönt. Fåglarna sjunger helt otroligt nu! Talgoxens ungar är helt orädda och jag hade en någon dm från ansiktet en stund. I äppelträdet. Hade huvudet i den när jag tittade till en ampel.

Gallrade färdigt kålrötterna som jag påbörjade en dag i veckan, när det var för kallt att huka där. Och rensade ogräs lite överallt. De verkar  gilla regnet. Och gödslade lite extra på en del grönisar med välbrunnen hästskit. Som mull, utan lukt, men med massor av näring.

Hämtade en skottkärra med kompost också, fast först var jag tvungen att väsnas en massa, ifall snoken var där. Såg den inte. Komposten landade i pallkragen jag satte paprikor och selleri i igår.

Sen när gubben klev upp så fikade vi på balkongen, vid nio så där.Tunnbröd med ost och sån där italiensk röra på auberginer och tomat:-)

…och så ut igen. Han fick i uppdrag att gräva två rosgropar. Jag grävde två igår och pallade inte fler. Marken är som betong på sina håll här. Spettet kom till nytta såg jag. Mera hästskit och ett par påsar jord senare står rosorna där.

Medan han grävde och hackade körde jag gräsklipparen. Regnet får gräset av växa som sjutton.

Blå lådan

Den här gjorde jag i ordning igår. Vit Lavendel i blått sällskap.

SkuggRabatt

Den gjorde jag också igår. Fingerborgsblomma, vit, Flatax, vit Myskmalva, Orange lilja utan artnamn,  Ett par Hosta med strimmiga blad och en med gulbandade, Alunrot, en blå Iris och en vit Daglilja. Kanten är sned men det ger sig med lite tid. Under en bit gammal platonmatta som låg och drällde, så kommer inte ogräset upp. Framför sådde jag vitklöver i gräsmossmattan.

Nu börjar framsidan se vettig ut, nästan.

vänstra trapprabatten

Rhododenron! Den har aldrig blommat som nu. Vi hotade den med såg i höstas men lät den ändå vara kvar. Fänrikshjärta, Astilbe(rosa tror jag) en Kaukasisk förgätmigej och något okänt i framkanten.

Fläder med fågelbad

Hittade en fin Fläder i häcken, den fick stanna. Fåglarna uppskattar badet fast det bara är ett fat.

fd.häcken

Fortfarande bar jord men inte längre endast. Nu finns där rosor, precis som vi önskade oss från början. Vita här och en gul och en röd på varje sida om grinden. Och en bocktörne. Sån där gojibärsbuske, som är så mycket snack om nu. Gammal trädgårdsväxt. Känns dumt att köpa något man kan lätt odla själv. Dessutom är de apdyra i affärer och ingen garanterar hur de hanterats, vad de blandats med under resans gång. Är lite kinkig med sånt, erkänner villigt det.

Austinros

Denna doftar ljuvligt! Glamis castle heter den. Mjuka fylliga bollar till rosor.

marktäckande ros

 Swany, har rosavita små fyllda blommor, lovad att blomma länge och täcka. Doftar jättegott.  Står lite i halvskugga här. Hmm, här fattas en bild, orkar inte gå ut och fixa, sen.. Det finns en storblommade vit Rosa Paloma också, ännu i knopp bara. Fixar bild via länken, för den som vill se den.

tulpaner

De här ger sig inte.  Nästan svarta, fast egentligen är de ju inte det.

Vill att de ska blomma klart, för då flyttar jag dem.  De får vila och hämta kraft på annat ställe. Här ska bli en öppning så man kan gå med skottkärra och annat.

Potatisland

Lite annorlunda ställe att odla potatis på. Funkar för oss. Gammal blomsterlist för sommarblommor,  som inte funkat då jorden rinner av. Gör inte det längre, mitt lilla projekt med brädor, markduk och pinnar håller allt på plats. Potatis,solrosor, enstaka smultronplantor och så lökväxterna i kanten.

projekt

Ett av mina projekt. Rensat rabatten idag på smultronplantor och ogräs. Flyttat ett par liljor som stod för nära kanten till blivande gången.  Och rivit trappan som vi inte vill ha. Den är rent farlig, så väck! Myrorna under fick respass. Stenarna kommer till nytta på annat håll. Här ska växa vackra blommor istället för den av oss avskydda Bergenian. Sniglarna älskar dem. Hittade massor av lock från deras vinteride. En skottkärra full  med Bergenia, rötter och tuvor med gräs åkte till komposten.

Fjärilsbuske i låda

En mjölkkanna jag fick av syrran, med vatten i.  En gammal ärvd blomlåda(ska målas) med en Buddleja i. Står på en yta som måste vara åtkomlig för kommunen(servitut) med nån ventil och sånt. Grönsak sådder, nyskattad rabarber och lökland.

Pappas ros

En vit, jättetaggig ros som blommar runt Midsommar, nu har den fina knoppar. Fått den av pappa, den växer i massor på bakkanten av hans tomt. Låga krav på växtställe, sprider sig bra, lågt växtsätt. Klarar skugga som det blir här bakom hörnet redan mitt på dagen. Men den gillar också att stå i full sol.  På sikt ska granen bort, den som är i högerkant på bilden. Den har som syfte att binda jorden, vilket funkar då den har enorma rötter, överallt. Hellre ros här än en risig gran.

potatistunna

Vi tjuvstartade med tre potatisar i denna tunna. Ser bra ut ! Klart till Midsommar, nog.

Nu natti natt. Jobbar natt igen.

2 responses to this post.

  1. Enligt matte ska du som gillar rosor åka till Löta strax utanför Eskilstuna. De har hur mycket rosor som helst!
    Jag kollade efter kantarellvalpar idag men inte……behövs massor med hälsovådligt regn

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: