Liten svampskola, kantarell

Tar om denna post. Årets första svenska kantareller är officiellt plockade, i Blekinge var det visst.

I våra skogar finns inga synliga ännu men dagens och nattens regn kanske lockar fram dem om ett par veckor så där. Då ska jag kolla mina ställen. Ännu finns där ingen ting, inte minsta valp.

Kantarell

kantarell

kantarell

Rusta dig mot mygg och fästingar, älgfluga också på vissa håll. Och numera den där Nässtygnsflugan som sprutar sina ägg i ögonen, örrk!

Kängor eller stövlar på fötterna är inte dumt. Hitta närmaste grönområde med blandskog, behöver inte vara stort. Titta på kartor i Google eller Eniro om du inte hittar annars.

Sikta mot blandskog och glöm enebacken i visan. Det är väl enda stället jag sällan hittar kantareller på. Annars växer de överallt.  Till och med på hällmark bland lavar hittar jag dem. Titta under och i gräs, runt smågranar, i backsluttningar med björk och ek, i gräsiga skogsmarker och runt stigar.

Ta med en korg  eller en papperskasse i värsta fall och en liten kniv. Man behöver inte ha en speciell svampkniv men det underlättar med en borste som det brukar vara på dem .

Plocka inte i plastpåsar eller hinkar där svamparna blir varma och ihopklämda och jordbakterier växer blixtsnabbt. Då kan man bli sjuk av den bästa svampen. Matförgiftning är inte  kul.

Vi börjar med kantarell, den går knappast att förväxla med något, inget giftigt i alla fall. Det finns några olika varianter av den, alla lika goda. Mera information om dem hittar du på Svampguiden. Kantareller kommer tidigt på säsongen, redan runt midsommar kan man hitta de första och sedan växer de fram till frosten. De tidiga hittas ofta i gräsmarker, lövskogsbackar, vid stigar och vägar, de senare i blandskog eller granskog.

Lär dig förväxlings arterna till de svampar du tänker plocka så inget misstag sker. Om man inte är noga kan man blanda ihop riktig kantarell med Narrkantarellen. Färgen är skarpare orange, med mörkare mitt. Känslan av svampen i handen är mera mjuk, skinnlik än hos kantarellen som är fast. Den växer på murknande trä, vilket kantarellen inte gör.   Den är inte giftig men inte värd att plocka och en besvikelse om man tror att det är kantarell. Den doftar och smakar också murket trä, så undvik den. Har du en liten svampbok så ta med den, plocka annars bara sådant du säkert vet vad det är.

Klicka på bilderna så blir de större.

En trolig svamplokal

En trolig svamplokal

Hittar du sådan här skog kan här finnas många olika sorters svamp. Kantarell hittar man nästan alltid här.

Titta under träden, i mossan och gräset.

Svampställe?

Svampställe?

Kanten på en kraftledningsgata, en gräsig stig är ett bra ställe.

svampställe?

svampställe?

Kanten på en gammal  skogsväg eller stig är ofta full med små knoppar av kantarell så här på sommaren. Titta längre in i skogen!

Mycelet, som är själva svampen, finns på en ganska stor yta. Fruktkroppar, det vi kallar svamp, kommer upp på flera ställen över hela området, bara det finns fukt i marken.

Gå sakta, njut av dofterna och ljuden.  Se dig omkring både kring fötterna och lite längre fram.

lämnas på tillväxt

lämnas på tillväxt

De där små knopparna till kantareller är ingen ide att plocka, skugga dem och vänta på regn så växer de.

gömd kantarell

gömd kantarell

Titta under gräs och mossa!

Augusti09 159

Där fanns de!

kraftig fot på kantarell

kraftig fot på kantarell, åsar under hatten

Kantarellen är lätt att känna igen på doften, den doftar fruktigt och gott. Smaken rå är rätt kraftig, pepprig. Till utseendet är de lite olika, beroende på fuktighet, växtplats och variant. Somliga tunnare, andra kraftiga.  Det finns nästan vita kantareller och skarpt orangea men vanligast är den gula färgen. Färgen gör ingen skillnad på smaken. De vita är inte heller giftiga som man kan tro, de saknar bara pigment.

En släkting till Kantarellen är Violgubben. Ovanlig på sina håll, vanlig på andra.

Alla har de gemensamt att på undersidan har  de åsar, istället för skivor som många andra svampar har. Titta på bilden med den liggande kantarellen ovan.

När du hittar en svamp finns det ofta flera i närheten. Gå i cirklar!Håll dig nära stigar i okänd skog så kommer du inte vilse. Är du orolig för det så ta med ett kartblad och en visselpipa. Då kan du se var du är och vissla så du hittas om något händer. Mobil i fickan så klart!

Skogens guld, kantarell. Passar utmärkt att laga till efter promenaden. Lite recept finns här.

Grovrensa direkt i skogen, skär av jordiga delar, peta bort barr och gräs. Ta bara fina exemplar utan larver. Låt de larv ätna stanna i skogen och lämna sina sporer till nästa generation. Hemma putsar av dem bara och lägger i stekpannan direkt. Måste du skölja av jord så låt dem torka upp före tillagning.

Jag steker helst mina i smör, med lite salt bara. En neutral olja är annars bra till alla svamp.  Stek ganska länge på svag värme så utvecklas smaken. De ska vara ljust bruna i färgen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: